Dve decenije SPS-a

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 17.Jul.2010, 03:21   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dve decenije SPS-a

BEOGRAD -

Socijalistička partija Srbije obeležava dve decenije postojanja, tokom kojih je prešla put od vladajuće stranke devedesetih godina, gubljenja vlasti nakon petooktobarskih promena 2000, do partije, koja je sa Demokratskom strankom i G17 plus, formirala Vladu Srbije.

Na svečanoj sednici Glavnog odbora u Centru "Sava" socijalisti bi trebalo da usvoje nacrt novog programa, koji, kako je kazao lider stranke >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << Ivica Dačić, predstavlja moderan program u kome je SPS definisana kao socijaldemokratska stranka koja se zalaže za ulazak Srbije u Evropsku uniju i očuvanje državnih i nacionalnih interesa.

Predsednik Političkog saveta socijalista i rukovodiac grupe, koja je sačinia program, Milan Jovanović rekao je Tanjugu da je novi program bilo neophodno doneti, jer su se tokom dve decenije promenile okolnosti u kojima je aktuelni program stranke pisan, a u tom periodu izmenjen je politički sistem, uspostavljen je novi ekonomski poredak i izvršena je privatizacija.

Prema njegovim rečima, izostavljeni su delovi koji su prevaziđeni, poput Jugoslavije i društvene svojine, revidirani su stavovi o svojini, poziciji privrednih subjekata, tržištu i ekonomskoj politici, a naglašena je pozicija države u takvom ambijentu.

U novom programu, u koji je Tanjug imao uvid, SPS je zadržao temeljne vrednosti - slobodu, socijalnu pravdu i solidarnost, socijalisti su opredeljeni za društvo demokratskog socijalizma kao ideala kojem stremi levica, a zalažu se za uspostavljanje Srbije kao multietničkog, multireligijskog i multikulturalnog društva.

Autonomne pokrajine Vojvodina i Kosovo i Metohija neodvojivi su deo Srbije, a rešavanje problema izazvanih nasilnom secesijom južne pokrajine smatraju najvažnijim državnim, nacionalnim, istorijskim i moralnim pitanjem.

Socijalisti smatraju da Srbija treba da bude vojno neutralna država kao izraz opredeljenosti za politiku mira, podržavaju ulazak zemlje u EU, kao i obnovu aktivnog učešća u Pokretu nesvrstanih zemalja i poboljšanje dobrih odnosa sa velikim silama.

SPS je formiran 17. jula 1990. godine ujedinjenjem društveno-političkih organizacija Saveza komunista Srbije i Socijalističkog saveza radnog naroda Srbije u političku stranku - Socijalističku partiju Srbije.

Prvi predsednik partije bio je Slobodan Milošević, koji je bio i predsedik Srbije, ali zbog tadašnjeg tumačenja Ustava da predsednik države ne bi trebalo da obavlja funkciju predsednika partije, predsednik Glavnog odbora Borislav Jović je obavljao i funkciju predsednika SPS.

Na narednim stranačkim izborima 1992. godine Milošević je ponovo izabran za predsednika.

Socijalisti su za dve decenije postojanja samostalno bili na vlasti od 1990. do 1992. godine, godinu dana su na vlasti bili kao manjinska vlada, da bi 1993. formirali vladu narodnog jedinstva u koaliciji sa Novom demokratijom.

Sa Srpskom radikalnom strankom SPS je formirala vladu 1997. godine, a bila je u koaliciji i sa Srpskim pokretom obnove, na saveznom nivou.

Posle oktobarskih promena 2000. godine, socijalisti su izgubili vlast i prešli u opoziciju, a Milošević, optužen za ratne zločine na prostoru bivše Jugoslavije.

Milošević je izručen Haškom tribunalu 28. juna 2001. godine, gde je preminuo, pet godina kasnije.

Aktuelni predsednik socijalista Ivica Dačić izabran je na tu funkciju u decembru 2006. godine.

Posle tri i po godine provedene u opoziciji, socijalisti su od marta 2004. godine u parlamentu podržavali manjinsku vladu Vojislava Koštunice.

Posle parlamentarnih izbora, održanih u maju 2008. godine, SPS u Skupštini Srbije ima 11 poslanika i četiri ministra - ministra unutrašnjih poslova Dačića, ministra rudarstva i energetike Petra Škundrića, ministra za infrastrukturu Milutina Mrkonjića i ministra prosvete Žarka Obradovića, a i predsednica parlamenta Slavica Đukić-Dejanović je iz redova SPS-a.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.