Tadić poželeo SPS-u da večno postoji

Izvor: Studio B, 17.Jul.2010, 17:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Tadić poželeo SPS-u da večno postoji

Predsednik Srbije i Demokratske stranke Boris Tadić čestitao je danas Socijalističkoj partiji Srbije "prvih 20 godina" i poželeo toj stranci neograničeno vreme postojanja.

Tadić je na koktelu povodom 20 godina od osnivanja SPS-a u Sava centru rekao da vidi "simpatičnu simboliku" u današnjem događaju, podsetivši da je kao član DS u vreme vlade socijalista 90-tih godina izbacivan iz Skupšstine Srbije >> Pročitaj celu vest na sajtu Studio B << "nežno i sa aplauzom, kao što je danas dočekan na koktelu".

Tadić je primetio simboliku i u tome što je pano na kojem je pisalo "Prvih 20 godina SPS-a", kako je rekao, pokušao da padne dva puta, ali je ipak podignut, vezujući to za istoriju SPS-a, stranke za koju je rekao da se uvek obnovi.

Dodao je da je SPS "demokratski ustrojena stranka", ali je podsetio da su DS i SPS bile sučeljene stranke i da su sukobi među njima tokom prethodne decenije imali i dramatične momente.

Tadić je naveo da je svaki sukob bolje rešiti sporazumom, saradnjom i zajedničkim radom.

"SPS i DS su napravili sporazum o nekoj vrsti istorijskog pomirenja", rekao je Tadić i dodao da obe stranke pripadaju istoj ideološkoj orijentaciji.

Tadić je rekao da je siguran da će i naredna vlada biti sastavljena od istih koalicionih partnera koji čine i aktuelnu Vladu Srbije.

Tadić je pred kraj obraćanja rekao da će prekinuti govor zbog vrućine u sali, pogledavši Dačića kome se znoj slivao sa lica, i poželo SPS-u "berićet i sreću" i nastavak saradnje sa DS u poboljšanju života građana i ispunjenju ciljeva vlade.

Prethodno se Dačić obratio okupljenima na koktelu, među kojima su bili i premijer Srbije Mirko Cvetković i potpredsednik vlade Božidar Đelić, ministar za rad Rasim Ljajić, predstavnici stranaka vladajuće koalicije, predsednik Jedinstvene Srbije Dragan Marković, bivši predsednik Srbije Milan Milutinović i bivši predsednik Skupštine Srbije Dragan Tomić, kao i predstavnici diplomatskog kora, verskih zajednica i sindikata.

"Mi ne želimo da obeležavamo današnji dan kao dan kada ćemo govoriti sa setom o prošlosti", rekao je Dačić i podsetio na okolnosti u kojima je nastao SPS.

Predsednik SPS-a je naveo da je završen jedan period te stranke i da u SPS-u "nema ikona i da niko nije važniji od ideja".

Dačić je poručio da SPS-u predstoje odlučujući koraci u odlučujuće vreme, kao modernoj stranci proevropske orijentacije koja neće živeti od prošlosti, nego će biti okrenuta budućnosti.

Podsetio je da je na obeležavanju godišnjice DS-a prikazan film čiji se veći deo odnosio na kritiku SPS-a u prošlosti i poručio: "Da nas niste srušili ne bismo znali kako da budemo bolji".

"Nadam se da ćemo i mi vama pomoći da vaša politika bude utemeljena na onome što je nacionalni i državni interes i na ciljevima vlade", rekao je Dačić.

Ponovio je da se SPS zalaže za Evropsku uniju, stabilnu i jedinstvenu Srbiju.

Povodom predstojećeg objavljivanja mišljenja Međunarodnog suda pravde o jednostrano proglašenoj nezavisnosti Kosova, Dačić je pozvao na državno i nacionalno jedinstvo.

"Srbija bez Kosova je Srbija bez temelja. Srbija kada nije socijalno pravedna je kuća bez temelja", rekao je Dačić.

Koktel je počeo intoniranjem himne "Bože, pravde" i "Internacionale".

Nastavak na Studio B...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Studio B. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Studio B. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.