Duvandžije traže podršku premijera i predsednika Srbije

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 16.Feb.2009, 17:39   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Duvandžije traže podršku premijera i predsednika Srbije

BEOGRAD - Udruženje proizvođača duvana u Srbiji uputilo je danas otvoreno pismo predsedniku Republike Borisu Tadiću i premijeru Mirku Cvetkoviću, u kome traže da ministar poljoprivrede ispuni obećanje o osnivanju fonda za proizvođače duvana u koji bi se izdvajao dinar po prodatoj paklici cigareta.

Ministar je nedavno predložio proizvođačima >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << duvana osnivanje fonda u koji bi se izdvajao dinar po prodatoj paklici cigareta, čime je postupio po dokumentima vlade i podržao premiranje i unapređenje proizvodnje duvana u Srbiji.

Proizvođači duvana su ovaj predlog prihvatili očekujući donošenje odgovarajućih odluka vlade, a danas se oglašavaju njegove kolege kao da to neće moći da prođe.

"Uprkos datom obećanju i predlogu, ministar je izašao sa novim predlogom uredbe kojom se iz postojećeg budžeta nudi bivšim proizvođačima duvana iz 2008, u ovoj godini po 32.000 dinara po hektaru sadili ili ne sadili duvan i obećava preuzimanje dugova koji iznose 19 miliona evra", kaže se u saopštenju.

"Time će državu koštati mnogo više novaca gašenje proizvodnje duvana, nego što bi koštalo obezbeđivanje premije", navodi Udruženje razloge svog obraćanja javnosti.

Ovo udruženje se slaže s merama koje su donete za zaštitu položaja proizvodnje cigareta, ali su nezadovoljni nespremnošću Ministarstva da se konkretizuju i sprovedu mere agrarne politike i obećano unapređenje proizvodnje duvana.

"Poljoprivrednici u Srbiji niti su spremni, niti mogu izdržati da podnesu glavni teret globalne ekonomske krize...Prevareni su i praznim obećanjima datim u strategijama razvoja i akcionim planovima - dokumentima vlade koja samo u delu mera agrarne politike nisu sprovedena", navodi se u pismu upućenom najvišim državnim zvaničnicima.

"Proizvodnja duvana od 9.000 tona u 2008. godini, za razliku od ostalih poljoprivrednih sektora ima tržište u zemlji za 20.000 tona duvana. Ona posle sunovrata 2003. godine beleži kontinuirani rast po stopi od 14 odsto godišnje".

Udruženje duvanskih proizvođača podseća i na činjenicu da je duvan domaći proizvod sa više od 97 odsto domaće supstance i da postoji tržište u zemlji za 2,5 puta veću proizvodnju.

Fiskalni prihod Srbije od prometa duvana i duvanskih proizvoda iznosio je iznad 400 miliona evra prošle godine, a za premiju za duvan bilo je potrebno isplatiti oko sedam miliona evra ili svega 1,75 odsto.

Proizvodnja duvana i obrada zapošljava 7.000 radnika godišnje i više od 10.000 sezonaca, čime se prehranjuje 50.000 stanovnika, podseća to udruženje.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Duvandžije traže podršku Cvetkovića i Tadića

Izvor: Blic, 17.Feb.2009, 06:37

Udruženje proizvođača duvana u Srbiji uputilo je juče otvoreno pismo predsedniku republike Borisu Tadiću i premijeru Mirku Cvetkoviću u kome traže da ministar poljoprivrede ispuni obećanje o osnivanju fonda za proizvođače duvana, u koji bi se izdvajao dinar po prodatoj paklici cigareta...Ministar...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.