Država spremila stroži ZKP

Izvor: B92, 17.Okt.2010, 17:40   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Država spremila stroži ZKP

Beograd -- Nedelju dana posle nasilja na ulicama Beograda, ali pre fudbalskog derbija, država sprema odgovor huliganima i kroz pooštravanja zakona o krivičnom postpuku.

Predsednik Boris Tadić kaže da će se Srbija izboriti sa organizovanim kriminalom koji koristi ekstremne navijačke grupe za destabilizovanje države.

"Huligani neće upravljati državom", poručio je predsednik Srbije >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Boris Tadić u intervjuu listu "Politika", dodavši da je Srbija odlučna da se izbori sa nasiljem.

Tadić kaže da organizovani kriminal koristi ekstremne navijačke grupe za destabilizovanje države, ali da će se država obračunati tako da se prvo kroz pravnu proceduru "tretiraju" šefovi organizovanog kriminala, a onda nasilničke navijačke grupe i političke organizacije.

"U svakom društvu ima ekstremista. Parafraziraću zato Margaret Tačer, bivšu premijerku Engleske, koja je u vreme kada su navijači bili uzrok smrti desetina ljudi rekla da Engleskom neće upravljati huligani nego da će država Engleska upravljati njihovim sudbinama. E pa tako će biti i u Srbiji", rekao je Tadić.

A da bi obračun sa huliganima bio efikasniji, ministarstvo pravde predložilo je hitne izmene Zakona o krivičnom postupku, prema kojima će pritvor biti moguć i za krivična dela za koja je propisana kazna zatvora viša od pet godina, ali i za nasilničko i nedolično ponašanje na sportskim manifestacijama i priredbama.

Produžava se i maksimalno trajanje pritvora u skraćenom postupku sa dosadašnjih osam na trideset dana.

Zbog ovih izmena, redovna sednica skupštine će biti prekinuta i već od srede će se izmene ZKP-a naći na dnevnom redu.

"Po poslovniku mi ćemo imati jedan dan raspave u načelu vezane za izmene i dopune ZKP-a, onda moramo imati 24 sata pauze, pretpostavljam da će biti i amandmana, ali sigurna sam da ćemo u toku ove nedelje mi završiti raspravu i izglasati ovu tačku. Mi zapravo možemo ove značajne tačke po novom poslovniku glasati nezavisno od drugog dnevnog reda", objašnjava predsednica Skupštine Slavica Đukić Dejanović.

Ukoliko sve protekne po rasporedu koji očekuje predsednica Skupštine, nove mere trebalo bi da budu spremne već za subotu za kada je planiran fudlaski derbi Crvene zvezde i Partizana koji je već proglašen za manfiestaciju visokog rizika.
Pogledaj vesti o: Izbori

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.