Debatu na RTS otvara Nikolić, završava je Tadić

Izvor: Politika, 16.Maj.2012, 14:51   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Debatu na RTS otvara Nikolić, završava je Tadić

BEOGRAD – Televizijska debata predsedničkih kandidata Borisa Tadića i Tomislava Nikolića biće održana večeras od 20 časova, na Prvom programu Radio-televizije Srbije, trajaće 90 minuta, a žrebom je odlučeno da debatu otvori Nikolić, a završnu reč poslednji da Tadić.

Oba izborna štaba su, pre žrebanja, prihvatila pravila >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << TV debate, a redosled odgovaranja, mesto za govornicom i prostorije u kojima će početak večerašnje debate čekati predsednički kandidati, odlučeni su u podne žrebom, navedeno je na sajtu RTS-a.

Debata će, kako je utvrđeno Protokolom o TV debati kandidata za predsednika 2012, trajati ukupno 90 minuta, a imaće osam zasebnih celina odnosno tema.

Teme debate su redom: vizija i budućnost Srbije, spoljna politika i odnosi u regionu, Kosovo i Metohija, ekonomija, investicije i rešavanje problema nezaposlenosti, razvoj institucija, borba protiv organizovanog kriminala i korupcije, ddbrana i bezbednost, socijalna politika, obrazovanje i mladi i evropske integracije.

Kako je Protokolom predviđeno, voditelj daje i oduzima reč kandidatima, vodi računa o redosledu i poštovanju tema i držanja dogovorenog vremena.

Svi uslovi za učesnike u debati su jednaki, svakom od učesnika u debati će biti postavljeno ukupno osam pitanja i istovetna su za oba učesnika u debati, kojima je na raspolaganju isto vreme za izlaganje, odgovore i reagovanje.

Predsednički kandidati imaju po tri minuta za odgovor za svako pitanje, a stoji im na raspolaganju još po jedan minut koji mogu iskoristiti za dopunu odgovora na pitanje, komentar izlaganja drugog kandidata i reagovanje na izlaganje drugog kandidata.

Žrebom je određeno da levo od voditelja u studiju bude Tadić, a desno Nikolić. Kandidati naizmenično odgovaraju na pitanja redosledom koji je utvrđen žrebom, odnosno Nikolić, pa Tadić. Nikolić je žrebom određen da govori prvi i prvi ima završnu reč, a debatu će svojom završnom rečju zatvoriti Tadić.

Na kraju debate, oba predsednička kandidata imaju na raspolaganju po 90 sekundi za završnu reč, a tokom izlaganja jednog od učesnika u debati, biće aktivan samo njegov i mikrofon voditelja.

Predsednički kandidati neće govoriti izvan vremena koje im je stavljeno na raspolaganje za odgovor, komentar ili reagovanje, tokom debate neće prekidati jedan drugog i neće drugome uzimati reč i vreme za odgovor, a dužni su i da jedan drugom persiraju.

Voditelj debate ima pravo i obavezu da isključi mikrofon učesniku koji se ne pridržava pravila o redosledu i vremenu trajanja obraćanja, i ima pravo da, nakon dve javno izrečene opomene, udalji iz debate učesnika koji odbija da poštuje usvojena pravila debate.

Udaljavanje ili napuštanje predsedničke debate jednog od kandidata označava i njen kraj.

Što se tiče kandidata i njihovih saradnika, u prostorijama RTS biće najkasnije 15 minuta pre početka debate, a kandidati imaju pravo na savetničku ili stručnu ekipu do petoro saradnika.

U studio mogu da uđu samo predsednički kandidati, voditelj i tehnička i službena lica RTS-a, a članovi izbornih štabova debatu mogu da prate iz posebnih prostorija.

Susret dvojice kandidata i rukovanje pre i posle debate, navodi se u Protokolu, moguće je samo ako to žele obe strane.

Dueli predsedničkih kandidata su uobičajena stvar u zemljama razvijene demokratije. Kod nas su počelu duelom 1997. godine između Zorana Lilića i Vojislava Šešelja, a Tadić i Nikolić imali su ih u dva navrata, 2004. i 2008. godine.

----------------------------------------------

Tadić: Očekujem fer debatu, na uvrede odgovaram osmehom

BEOGRAD – Predsednički kandidat koalicije „Izbor za bolji život” Boris Tadić izjavio je, uči večerašnjeg sučeljavanja sa svojim protivkandidatom Tomislavom Nikolićem, da očekuje fer debatu, i da će svaki prljav udarac izdržati sa osmehom jer je uveren da je politika koju zastupa u interesu svih građana Srbije.

„To treba da bude fer debata, borba mišljenja, ne borba ljudi, debata u kojoj svi u Srbiji razumeju šta je demokratija i cilj demokratske borbe - a to je opredeljivanje građana za put kojim će zemlja ići”, rekao je Tadić na mini-konvenciji u Sportsko-rekreativnom centru „11. april” na Novom Beogradu.

Tadić, Đilas i Šapić na bazenu  "11 april"

Tadić je istakao da njegova nemara nije vređanje protivnika, već sučeljavanje mišljenja, i da će tako biti i u večerašnjem duelu na Radio-televiziji Srbije, jer niko ne može da pobedi demokratiju u Srbiji i skrene je sa puta evropskih vrednosti.

„Obećavam borbu do kraja, po pravilima fer, demokratske, sportske i čovečne borbe, na svaki prljav udarac odgovorićemo sa osmehom. Idemo dalje, spremni smo svakom da pružimo ruku poverenja jer znamo da je naš cilj u interesu svih građana srbije”, rekao je Tadić, izrazivši žaljenje zbog toga što neki saveznici DS iz vremena petooktobarskih promena ne razumeju njegovu politiku pomirenja.

Prema njegovim rečima, politika nema pravi smisao ako njeni dosezi nisu projektovani za budućnost i da upravo u ime budućnosti insistira da sve stranke koje preuzimaju vlast moraju da prave kompromise i koncesije.

Podsetivši građane na pobedu srpskih vaterpolista na evropskom prvenstvu u Kranju 2003. godine, kojoj je prisustvovao sa još dvadesetak srpskih navijača, Tadić je rekao da su on i njegovi saradnici naviknuti da, poput vaterpolista, pobeđuju u bezizlaznim situacijama.

„Pobedili smo tada jer su svi igrali: i igrači i trener i nas 20-tak navijača, pobedili smo jer su za nas navijali i novinari, bilo je potrebno da svi navijamo u jedan glas i pobedili smo u nemogućoj utakmici. Stalno smo u nemogućoj misiji i stalno pobeđujemo zato što smo sposobni da se ujedinimo oko jednog cilja i zato je važno da svi izađemo na izbore”, poručio je Tadić.

Obnovljeni sportski centar „11. april”, u kojem je, između ostalog, rekonstruisan kompleks bazena, obišli su i kandidat DS za gradonačelnika Dragan Đilas i donedavni pomoćnik gradonačelnika Aleksandar Šapić, inače bivši reprezetativac srpske vaterpolo selekcije.

Tanjug

objavljeno: 16.05.2012.
Pogledaj vesti o: Izbori

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.