Izvor: B92, 29.Okt.2008, 05:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Danas: Susret pod velom tajne

Beograd, Brisel -- Štefan Lene je u Beogradu pregovarao sa predstavnicima Borisa Tadića o Euleksu, piše Danas.

Predstavnici predsednika Srbije Borisa Tadića i specijalnog izaslanika EU za bezbednost i spoljnu politiku Havijera Solane sastali su se krajem prošle nedelje u Beogradu, potvrđeno je Danasu u sedištu Evropske unije.
>> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << />
Zasad nema informacija da je tom prilikom, kako tvrde pojedini mediji, dogovoren tekst dokumenta koji će u Savetu bezbednosti UN omogućiti razmeštanje Euleksa na Kosovu i Metohiji.

Bez trupa na severu

Prema rečima neimenovanog evropskog diplomate, dogovor Beograda i Brisela poštuje principe koje je Tadić postavio za uspostavljanje misije EU na KiM: da bude razmeštena na osnovu odluke SB UN, da bude statusno neutralna i da ne sprovodi Ahtisarijev plan.

Takođe, načelno je postignut dogovor da Euleks otvori kancelariju u severnom delu Kosovske Mitrovice, ali da ne raspoređuje ostale svoje snage na teritoriji severno od reke Ibra.

Izvori Danasa u Briselu potvrdili su juče da se Štefan Lene, direktor za Zapadni Balkan u Savetu EU, tokom posete Beogradu sreo i sa predstavnicima predsednika Tadića, ali kažu da o pomenutom dokumentu nemaju nikakve informacije.

U EU kažu da je ovaj susret jedan u nizu sastanaka koji se u dogovorima oko Euleksa održavaju na različitim nivoima, a u okviru kojih je Solana nedavno telefonom razgovarao s Tadićem.

U Predsedništvu Srbije rečeno je Danasu da ne komentarišu neimenovane izvore u medijima, pa su bez odgovora ostala pitanja ko je u ime predsednika Tadića navodno pregovarao i šta je, ako je to tačno, dogovoreno.

Takođe, ako su ove informacije tačne, nije objašnjeno zašto pregovaraju predstavnici predsednika države, a ne Vlade Srbije, da li je time prekoračen Ustavom Srbije definisan mandat predsednika Republike i čije ovlašćenje za pregovore o Euleksu imaju srpski pregovarači, jer se Skupština Srbije o tome nije izjašnjavala.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.