CEAS: PODRŽATI TADIĆA ZA RAZGOVORE SA EU

Izvor: Kurir, 05.Sep.2010, 16:32   (ažurirano 02.Apr.2020.)

CEAS: PODRŽATI TADIĆA ZA RAZGOVORE SA EU

BEOGRAD - Centar za evroatlantske studije (CEAS) pozdravio je danas spremnost predsednika Srbije Borisa Tadića da zajedno s Evropskom unijom (EU) usaglasi stavove uoči rasprave o Kosovu u Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija.

Izražavajući nadu "da ta spremnost odražava iskreni pokušaj Srbije da postane deo rešenja za probleme u regionu", CEAS je pozvao "sve relevantne društvene aktere u Srbiji >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << da ohrabre državni vrh u zauzimanju hrabrog, iskrenog i odgovornog pristupa u rešavanju kosovskog pitanja, koji bi nas poveo putem institucionalnog i ekonomskog oporavka".

Centar je podsetio predsednika Tadića da posredovanje predstavnika EU i UN u razgovorima s Prištinom o pitanjima na kojima on insistira ne može zameniti direktne razgovore s predstavnicima kosovskih insitucija i naveo da do njih mora doći u interesu Srbije i srpskog naroda na Kosovu.

"CEAS je ubeđen da građanima Srbije nije u interesu da Kosovo ostane "zamrznut sukob" koji služi kao paravan za pljačku države kroz netransparentni i partitokratski sistem. Zastoj u evropskim integracijama odgovara malom broju građana Srbije koji u tome nalaze neposredan ekonomski interes, ali nikako širokoj javnosti koja se suočava sa sve više ekonomskih i socijalnih posledica dosadašnje tvrdoglave politike odbrane Kosova", navedeno je u saopštenju.

Ta nevladina organizacija je ocenila da u intenzivnim razgovorima članica EU i evropskih institucija važnu ulogu mora imati činjenica da je Međunarodni sud pravde kao osnovu stava da proglašenje kosovske nezavisnosti nije u suprotnosti s međunarodnim pravom uzeo Rezoluciju UN 1244, u kojoj se eksplicitno pominje masovno kršenje ljudskih prava na Kosovu kao osnov za reakciju međunarodne zajednice.

"Imajući u vidu da UN nisu ni opomenule za masovno kršenje ljudskih prava pripadnika svojih manjina zemlje članice EU koje do sada nisu priznale Kosovo, CEAS smatra da ustezanje tih zemalja da priznaju Kosovo nije u vezi s principima međunarodnog prava i strahovima za ugroženost vlastitog teritorijalnog integriteta, već s pojedinačnim ekonomskim i političkim interesima u okviru EU", naveo je Centar.

CEAS je naglasio i da EU mora imati jasan zajednički stav, ako želi da postane globalni igrač o pitanjima koja se tiču njenog neposrednog susedstva, a za koje ima i jasna tumačenja relevantnih međunarodnih institucija. Ta organizacija je ocenila da i EU ima udela u usporavanju regionalne saradnje i ponovio da se ne može očekivati od Beograda i Prištine da sami izađu iz sadašnjeg ćorsokaka.
Pogledaj vesti o: Evropska Unija

Nastavak na Kurir...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

CEAS: Razgovori sa predstavnicima EU ne mogu zameniti direktne razgovore sa Prištinom

Izvor: SEEbiz.eu, 05.Sep.2010

BEOGRAD - Centar za evroatlantske studije pozdravio je danas spremnost predsednika Srbije Borisa Tadića da zajedno s Evropskom unijom usaglasi stavove uoči rasprave o Kosovu u Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija.

Nastavak na SEEbiz.eu...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.