Brisel traži: Povucite tužbe

Izvor: S media, 08.Nov.2010, 00:20   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Brisel traži: Povucite tužbe

EU će izvršiti pritisak na Zagreb i zahtevati da hrvatska vlada „spusti gard” prema inicijativi Tadića i Josipovića o povlačenju tužbi u Hagu

EVROPSKA unija izvršiće narednih nedelja pritisak na vladu u Zagrebu da "spusti gard" prema inicijativi predsednika Borisa Tadića i Ive Josipovića i razmotri međusobno povlačenje tužbi koje su Srbija i Hrvatska podnele Međunarodnom >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << sudu pravde u Hagu.

Brisel će, tvrde sagovornici "Novosti", insistirati da se na ovu temu tačka stavi što pre, jer ne želi da ulaskom Hrvatske u EU uvlači i nove nerešene probleme. Pogotovo jer se EU već jednom "opekla" na sličnom primeru, kada je Slovenija blokirala pristupne pregovore Hrvatske zbog nerešenih graničnih pitanja između ove dve zemlje.

UZVRATNA POSETA

PREDSEDNIK Tadić trebalo bi poslednje nedelje novembra da otputuje u dvodnevnu zvaničnu posetu Zagrebu, gde će se sresti sa Josipovićem, Kosorovom, predsednikom Sabora Lukom Bebićem i predstavnicima Srba u Hrvatskoj.

U Vukovaru je dogovoreno da se nakon toga organizuje i uzvratna poseta Jadranke Kosor, koja bi u Beograd trebalo da dođe do kraja decembra. To će biti prilika da se za kratko vreme, u dva navrata, pored tužbi, razmotre i mnoga druga pitanja - međudržavna granica, povratak izbeglica i zaštita njihove imovine, očuvanje pisma i jezika...

Beograd ima dobru volju za povlačenje tužbe, što je predsednik Tadić ponovio u više navrata, a poslednji put nedavno u Vukovaru, kada je naglasio da je kompromis o ovom pitanju preduslov za nastavak procesa pomirenja. Iste stavove s Tadićem deli i Josipović, ali je najveći kočničar hrvatska premijerka Jadranka Kosor, odnosno Vlada koja tu odluku treba da donese.

Profesor međunarodnog prava Radoslav Stojanović kaže da su Hrvatska i Srbija podnošenjem tužbe i kontratužbe ispalile dva ćorka, jer one ne mogu pravno da opstanu.

- Ivo Josipović je čovek koji je pisao hrvatsku tužbu i on vrlo dobro zna da ona nema pravni osnov, jer optužbe za agresiju nisu u nadležnosti MSP. S druge strane, Srbija tuži Hrvatsku za genocid zbog proterivanja. A sud je već u slučaju Bosne presudio da proterivanje nije genocid - kaže prof. Stojanović.

On dodaje da je hrvatskoj vladi teško da se odluči na povlačenje tužbe, jer se plaši negodovanja domaćeg javnog mnjenja.

Vojislav Stanimirović, predsednik Samostalne demokratske srpske stranke i zastupnik u Saboru Hrvatske, kaže da Kosorova ne može lako da "prelomi" u vezi s tužbom zbog unutarstranačkih problema koje ima u HDZ.

- Hrvatska ima rok do 20. decembra da odgovori na kontratužbu Srbije i videćemo kakav će potez Zagreb povući. U svakom slučaju, EU neće blagonaklono gledati na produbljivanje i komplikovanje procesa pred MSP - tvrdi Stanimirović za "Novosti".
Pogledaj vesti o: Evropska Unija

Nastavak na S media...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.