Boris Tadić smenjuje ministre iz DS posle skupštine stranke

Izvor: Press, 18.Okt.2010, 22:56   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Boris Tadić smenjuje ministre iz DS posle skupštine stranke

Demokratska stranka se sprema da najkasnije početkom sledeće godine smeni nekoliko svojih ministara, najavio je predsednik Srbije i DS-a Boris Tadić u intervjuu „Politici". On je izjavio da će posle, ali i na samoj izbornoj skupštini DS-a, koja će biti održana do kraja godine, biti i reči o rekonstrukciji Vlade.- O tome (smena ministara iz DS-a i rekonstrukcija Vlade Srbije, >> Pročitaj celu vest na sajtu Press << prim. aut) razgovaraćemo posle skupštine DS-a, na kojoj ćemo razmatrati kako da na najbolji način iskoristimo ostatak mandata ove vlade u cilju ispunjenja obećanja datih na prošlim izborima. To je neophodno kako bismo i posle 2012. godine imali kontinuitet politike - rekao je Tadić.
Ova najava predsednika pokrenula je licitaciju ko će od ministara iz DS-a biti smenjen. Na poslednjoj sednici Glavnog odbora DS-a Tadić kritikovao rad ministara poljoprivrede i trgovine Saše Dragina i Slobodana Milosavljević zbog nestašica osnovnih životnih namirnica, kao i ministra za manjinska prava Svetozara Čiplića zbog problema sa Bošnjacima.
Analitičar Đorđe Vukadinović smatra da se u vrhu DS-a ozbiljno razmatra mogućnost rekonstrukcije Vlade jer je „vrlo indikativna izjava predsednika Tadića da će o tome da se razmišlja posle skupštine stranke". Ali, on se ne upušta o procenu ko bi od ministara mogao da bude smenjen.
- U svakom slučaju to nije loš potez, ali uz redukciju broja ministarstava, a ne samo personalnu promenu nekih ministara. To ne bi donelo spas Srbiji, niti Vladi, ali bi bio mudar politički i marketinški potez. Redukcija resora bi donela značajan poen vlasti jer se bliže izbori 2012. - kaže Vukadinović.
On ukazuje da bi rekonstrukcija imala smisla samo ako se uradi neposredno posle skupštine DS.
- Pošto je Tadić ukazao da će se o rekonstrukciji razmišljati tek posle skupštine stranke, očigledno je protivljenje rekonstrukciji postojalo, kako kod SPS i G17 Plus, tako i unutar samog DS - kaže Vukadinović.
Direktor Centra za proučavanje alternativa Milan Nikolić smatra da se posle skupštine DS mogu očekivati smene nekih ministara.
- Ne mislim da će doći do rekonstrukcije Vlade. Može biti smene nekih ministara iz redova DS-a, što će biti programski zaokret partije ka socijaldemokratiji. Jer, DS je odavno ka tome usmeren - kaže Nikolić.

Nastavak na Press...






Povezane vesti

Rekonstrukcija Vlade do kraja 2010.

Izvor: B92, 19.Okt.2010, 00:35

Beograd -- Zvanični pregovori unutar vlasti o rekonstrukciji Vlade Srbije trebalo bi da počnu do kraja godine, saznaju "Novosti" u vladajućoj koaliciji... Iako su od početka mandata lansirali predlozi za kadrovske promene u Cvetkovićevom kabinetu, prvi put su se stekli politički uslovi da se ta...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Press. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Press. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.