Bilt: Zeleno svetlo za kandidaturu

Izvor: RTS, 28.Feb.2012, 17:56   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Bilt: Zeleno svetlo za kandidaturu

Srbija ispunila sve uslove za dobijanje kandidature, poručio Gvido Vestervele. Rumunija rezervisana zbog pitanja vlaške manjine u Srbiji. Predsednik Boris Tadić kaže da su primedbe Rumunije neopravdane.

16.56 - Savet za opšte poslove EU preporučuje status kandidata za Srbiju, piše u zaključku sa današnjeg sastanka, javlja dopisnik RTS- a Dušan Gajić.  

16.52 - Srbija dobila zeleno svetlo >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << za status kandidata, što treba da bude potvrđeno u  četvrtak, obavio Karl Bilt na Tviteru

16.30 - Sastanak saveta ministara još uvek nije nastavljen posle pauze. U toku su konsultacije koje dansko predsedništvo vodi sa Bukureštom. Jedino nerešeno pitanje je kandidatura Srbije, javlja dopisnik RTS-a iz Brisela. 

15.50 - Barozo: Očekujemo dobre vesti, ako ne danas, onda na samitu EU.

15.40 - Nije u evropskom duhu da pojedine nacije plasiraju "nepovezane teme" dok se radi na daljim evrointegracijama Srbije i Kosova, ocenio Karl Bilt u poruci na Tviteru.

15.12 - Nemačka neprijatno iznenađena tvrdim stavom Rumunije i insistira u toku rasprave da odluka o statusu za Srbiju bude doneta danas, saznaje Tanjug u diplomatskim izvorima.

14.40 - Dodela statusa kandidata Srbiji je pitanje verodostojnosti Unije i ne sme se dozvoliti da budu postavljene nove, veštačke prepreke, rekao je ministar spoljnih poslova Austrije Mihael Špindeleger.

14.15 - Ministri spoljnih poslova EU nastavljaju debatu o Srbiji u 15 časova. 

13.45 - Očekivali smo prepreke, još nije završeno, radimo na pozitivnoj odluci. Primedbe Rumunije su neopravdane, kaže predsednik Srbije Boris Tadić.

12.55 - Ministri su privremeno prekinuli debatu o kandidaturi Srbije kako bi ostavili vremena za dodatne konsultacije. Glavni problem za pozitivnu odluku je rezerva Rumunije zbog položaja rumunske/vlaške nacionalne manjine, javlja naš dopisnik Dušan Gajić. Iz diplomatskih izvora saznajemo da je delegacija Rumunije tražila da se pitanje kandidature odloži za Samit šefova država i vlada u četvrtak i petak, ali je stav većine da odluka treba da se donese danas. Očekuje se da se ministri uskoro ponovo vrate temi kandidature.

11.50 - Evropski izvori najavljivali su da se ne očekuje duga rasprava i da je pozitivna odluka moguća već do 12.00. Međutim, neke zemlje članice žele da se u istom paketu donese odluka i o izradi studije o izvodljivosti za Kosovo, što bi moglo dodatno da produži debatu, javlja dopisnik RTS-a iz Brisela.

11.30 - Rasprava o kandidaturi Srbije na Savetu ministara EU počela je u 10.30 i još uvek traje.

Ministar inostranih poslova Nemačke Gvido Vestervele izjavio je da će Nemačka dati zeleno svetlo za status kandidata za Srbiju i da je sada na Evropi da uradi svoje.

Nemačka vlada će podržati zeleno svetlo za kandidaturu, rekao je Vestervele novinarima na ulasku u zgradu Evropskog saveta.

Mislimo da je Srbija ispunila ono što se od nje tražilo, a sada je na Evropi da ispuni svoje, rekao je on.

"Zato će danas Evropa održati reč i dati doprinos stabilizaciji Zapadnog Balkana", najavio je Vestervele. Odbijajući da se upušta u "spekulacije" o početku pregovora sa Beogradom, Vestervele je istakao da je sada samo važno da "Evropa održi reč".

"Mi smo Srbiji rekli da će, kada sprovede reforme, kada sedne za isti sto sa Kosovom, kada sklopi sporazum sa Kosovom, dobiti status kandidata. To se dogodilo. Ja sam još pre nekoliko dana o tome pregovarao u Beogradu. Pošto je to sprovedeno, pošto su uklonjene barikade, ali i pošto su započele unutrašnje reforme i pokazana spremnost na dijalog, uveren sam da ćemo i mi Evropljani danas održati reč", rekao je Vestervele.

Iako je rečeno da rezerve koje imaju Poljska, Litvanija i posebno Rumunija nisu pretnja vetom, ostaje da se vidi kako će one biti prevaziđene tokom sastanka, kažu diplomatski izvori EU. 

Visoka predstavnica EU za spoljnu politiku i bezbednost Ketrin Ešton bila je optimistična uoči današnjeg sastanka šefova diplomatija EU. Upitana da li će Srbija danas dobiti status kandidata, Eštonova je odgovorila da se "nada da će biti tako".

Šef švedske diplomatije Karl Bilt rekao je da se nada da će ishod današnjih razgovora biti pozitivan po Srbiju, to jest da će biti ocenjeno kako ona uspunjava uslove za dobijanje statusa kandidata za članstvo u EU.

Ministri spoljnih poslova Finske i Danske Aleksandar Stub i Nikolaj Vamen izrazili su nadu da će danas biti učinjen korak napred i biti predloženo davanje Srbiji statusa kandidata za članstvo u Evropskoj uniji.

"Mislim da ćemo danas ići napred. Stvari izgledaju dobro, Priština i Beograd napravili su kompromis i učinili napredak. Ovo će biti dobar dan za obe strane", rekao je Stub.

"Videćemo šta ćemo staviti u zaključke, ali nema dodatnih koraka koji će se tražiti", izjavio je Stub povodom kandidature Srbije i dodao da će se o datumima za početak pregovora govoriti kasnije.

Vamen je rekao da se Danska, kao predsedavajuća Uniji, nada da će se doći do rešenja za status kandidata za Srbiju.

"Hajde da se dogovorimo", jasna je poruka Danske kao predsedavajuće Evropskoj uniji, izjavio je Vamen.

U Briselu je rano prepodne počeo sastanak Saveta za opšte poslove EU, koji čine ministri spoljnih poslova zemalja članica Evropske unije.

Ministar inostranih poslova Austrije Mihael Špindeleger istakao je u Beču da bi pozdravio kada bi Srbija danas dobila status kandidata za pristupanje EU.

To nije važno samo za tu zemlju, već i za Austriju, naglasio je on u izjavi novinarima posle sednice austrijske vlade. "Potreban nam je stabilan Zapadni Balkan", podvukao je Špindeleger.
Pogledaj vesti o: Evropska Unija,   Twiter

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.