Izvor: N1 televizija, 05.Nov.2017, 20:18   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Važna simbolika izbora u Beogradu, građani ni u trećem planu

Sinergetski efekat - to se, prema mišljenju političkih analitičara i istraživača javnog mnjenja, postiže ukoliko se zajedno s beogradskim izborima održe i republički. Podsećaju i na simboličku važnost izbora u Beogradu gde SNS ima slabiji rezultat u odnosu na ostatak Srbije, jer bi potencijalni gubitak Beograda, kažu, bio veliki udarac za SNS.

Izvor: N1

Žao je predsedniku države, >> Pročitaj celu vest na sajtu N1 televizija << kako sam kaže, što nije snažnije branio Sinišu Malog, ali ako održi sopstveno obećanje, sadašnji gradonačelnik Beograda neće predvoditi beogradske naprednjake u predstojećoj kampanji. Ako su tačne medijske spekulacije, neće izgleda ni gradski menadžer, jer ni Goran Vesić, ni Siniša Mali, najpre, nisu žene. A spekuliše se da će SNS na listi imati prvu, a ne prvog. Sva je prilika da ni to neće biti dovoljno.

"Ukoliko vam je potrebno da stavite i moje ime na listu, nemam problem s tim", rekao je predsednik SNS i Srbije Aleksandar Vučić 25. septembra, kada se još nije razmišljalo o republičkim izborima zajedno s beogradskim.

Sada se razmišlja, iako odluke nema. Profesor FPN Zoran Stojiljković kaže da vanredni izbori imaju smisla jedino ako će "pogurati" rezultat na beogradskim gde, dodaje, SNS nema kandidata koji nema negativno brojanje, čak i među sopstvenim simpatizerima.

"S druge strane, fiksacija na Beograd je rezultat toga da ako se Beograd dobije, govorim sada iz ugla opozicije, to je onda prvi ozbiljni udar na vlast SNS-a. To je neka vrsta najave kao što je gubitak Beograda i dobijanje Beograda od opozicije 1996. I to je sad toliko simbolički važno da nikakvi problemi Beograđana ili građana i građanki Srbije nisu ni u trećem planu", navodi Stojiljković.

Ta simbolika još je važnija ako se uzmu u obzir rezultati s predsedničkih izbora, podsećaju posmatrači izbora iz Crte. Naime, iako je i u Beogradu Aleksandar Vučić dobio više od ostalih - 44%, na pojedinim opštinama, poput Vračara, Starog grada i Savskog venca, opozicioni kandidat je bio bolji.

"To je sasvim sigurno jedan od razlog zbog kog postoji određena vrsta nervoze i neizvesnosti oko toga koliko ubedljivo SNS sa svojim koalicionim partnerima može da pobedi u Beogradu. Razlog što se priča o vanrednim parlamentarnim izborima sigurno leži i u tome da bi se na još direktniji način opravdalo, odnosno dao alibi zbog čega se Vučić kao predsednik države nalazi u nazivu liste koja će se kandidovati na beogradskim izborima", kaže Raša Nedeljkov iz posmatračke misije CRTA.

Bude li i parlamentarnih i beogradskih izbora, u CRTI ocenjuju da će znatno teže biti i nezavisnim posmatračima, ali i raštrkanoj opoziciji koja najjaču infrastrukturu ima upravo u Beogradu. Međutim, čak i tu, ocenjuju sagovornici N1, Vučić nije u opasnosti od opozicije. Problem će, kažu, imati u sopstvenoj stranci, padne li joj rejting ispod 30%.

"Dokle god on postiže rezultate za stranku, a on ih može pripisati uglavnom sebi, svi ćute i servilno ga slušaju zato što znaju da je to put vlasti. Oni koji su najservilniji sada, kad ne budu mogli da dele i okupiraju taj prostor, videćete kakvo će stanje nastati", dodaje profesor Stojiljković.
Pogledaj vesti o: Srpska Napredna Stranka

Nastavak na N1 televizija...






Povezane vesti

Izbori u Beogradu simbolički važni za SNS

Izvor: N1 televizija, 05.Nov.2017

Sinergetski efekat - to se, prema mišljenju političkih analitičara i istraživača javnog mnjenja, postiže ukoliko se zajedno s beogradskim izborima održe i republički. Podsećaju i na simboličku važnost izbora u Beogradu gde SNS ima slabiji rezultat u odnosu na ostatak Srbije, jer bi potencijalni...

Nastavak na N1 televizija...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta N1 televizija. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta N1 televizija. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.