Lajčak: Stvoreni su uslovi za nastavak dijaloga Prištine i Beograda

Izvor: NoviMagazin.rs, 18.Jun.2020, 13:44

Lajčak: Stvoreni su uslovi za nastavak dijaloga Prištine i Beograda

Specijalni predstavnik Evropske unije za dijalog Kosova i Srbije, Miroslav Lajčak izjavio je danas u Prištini da su stvoreni uslovi za nastavak dijaloga.

"Svaki put kad nešto učinim, pokušavam da to učinim 100 odsto, tako da sam posvećen obnavljanju dijaloga i pružiću pomoć stranama da dođu do sporazuma kojim bi se normalizovali odnosi Kosova i Srbije, uz stabilan i prihvatljiv sporazum", rekao je Lajčak na konferenciji za novinare na kraju svoje prve posete >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << Kosovu u svojstvu izaslanika EU za dijalog.

On je rekao da je tokom ovih dana imao konstruktivne i korisne sastanke sa liderima institucija i stranaka na Kosovu.

"Na sastancima sam naglasio da Kosovo mora biti ujedinjeno u dijalogu i o dijalogu se mora uzdići iznad politike. Dijalog mora početi brzo. Razgovarali smo i o konkretnim koracima, datumima i prioritetima. Srećan sam što je dijalog uz pomoć EU prioritet i očekujem da će se uskoro nastaviti", rekao je Lajčak.

Kazao je da će o sličnim pitanjima razgovarati i u Beogradu.

"Budući da ću sledeće nedelje posetiti Beograd, razgovaraću o tome sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i tada ćemo odrediti tačan datum. Zadovoljan sam odlukom da se roba može kretati bez ikakvih problema. Napuštam Kosovo sa sigurnošću da su stvoreni uslovi za dijalog", rekao je Lajčak.

Tokom posete Kosovu specijalni izaslanik EU se u utorak sastao sa predsednikom Kosova Hašim Tači predsednicom parlamenta Vjosom Osmani, premijerom Avdulah Hoti i liderima političkih stranaka.

Takođe se sastao sa predstavnicima srpske zajednice i drugih nevećinskih zajednica na Kosovu.

Lajčak u Beogradu 22. i 23. juna

Specijalni predstavnik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak posetiće Beograd 22. i 23. juna, najavila je danas Delegacija EU u Srbiji.

"Tokom posete Lajčak će se sastati sa ključnim srpskim zvaničnicima sa kojima će razmeniti mišljenja o konkretnim sledećim koracima i modalitetima za brzi nastavak dijaloga uz pomoć EU", navodi se u najavi.

Šef Delegacije EU u Srbiji Sem Fabrici je na svom Tviter nalogu napisao da se raduje da dočeka Lajčaka u ponedeljak.

Lajčak koji je osim za dijalog Beograda i Prištine zadužen i za druga zapadnobalkanska regionalna pitanja ove nedelje je posetio Kosovo.
Pogledaj vesti o: Evropska Unija,   Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Povezane vesti

Lajčak: Uskoro nastavak pregovora, ne komentarišem Vašington

Izvor: RTS, 18.Jun.2020

Specijalni izaslanik EU za dijalog Beorada i Prištine Miroslav Lajčak, izjavio je da će datum za nastavak dijaloga u Briselu biti određen nakon njegove posete Beogradu sledeće nedelje, uveren da postoje uslovi za nastavak tog procesa i da EU ne može da bude sklonjena sa strane. ...

Nastavak na RTS...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.