Ejhorst: Snažna podrška Brisela evrointegracijama Srbije

Izvor: NoviMagazin.rs, 05.Maj.2017, 14:15   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ejhorst: Snažna podrška Brisela evrointegracijama Srbije

Predstavnica Evropske unije Angelina Ejhorst danas je ministaki pravde Neli Kuburović prenela snažnu podršku Brisela daljem procesu evrointegracija Srbije.

Ejhorst, koja je direktor Odeljenja za Zapadnu Evropu, Zapadni Balkan i Tursku u Spoljnopolitičkoj službi EU istakla je jasnu političku podršku Brisela Srbiji na njenom putu ka EU.
>> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs <<
Naglasila je da Brisel svim članicama EU ukazuje da je vrlo važno da Srbija postane deo evropske porodice, jer Srbiju vidi kao stub stabilnosti na Balkanu, saopštilo je srpsko resorno ministarstvo.

Ona je navela da je ispunjavanje zadatih mera iz akcionih planova za pregovaračka poglavlja 23 i 24 od velike važnosti, naročito onih koji se odnose na jačanje nezavisnosti sudstva i intezivnije uključivanje civilnog sektora u sve društvene tokove.

Istakla je i da je nastavak pregovora u Briselu od velike važnosti za stabilnost u regionu i normalizaciju odnosa Beograd – Priština i da se nada da će ti pregovori uskoro biti nastavljeni.

Kuburović je naglasila da je Srbija uvek insistirala na miru u regionu i dobrosusedskim odnosima, navodi se u saopštenju.

Kada je u pitanju dalji proces evrointegracija, Kuburović je ukazala da je glavni cilj Ministarstva pravde dosledno ispunjavanje aktivnosti iz Akcionog plana za Poglavlje 23, čiji je jedan od osnovnih postulata upravo jačanje nezavisnosti sudstva.

Ona je navela i da je Ministarstvo pravde dobar primer saradnje sa civilnim sektorom i da nijedan zakon iz oblasti pravosuđa nije prosleđen u skupštinsku proceduru bez uzimanja u obzir mišljenja tog sektora.

Dodala je i da je jedan od primera te dobre saradnje upravo izrada Zakona o sprečavanju nasilja u porodici, koji je usvojen krajem 2016, čemu je veliki doprinos dao civilni sektor.

Vučić i Ejhorst očekuju nastavak dijaloga Beograda i Prištine

Premijer Srbije Aleksandar Vučić i direktorka Odeljenja za Zapadnu Evropu, Zapadni Balkan i Tursku u Spoljnopolitičkoj službi Evropske unije Angelina Ejhorst danas su izrazili očekivanje da će dijalog Beograda i Prištine, kao jedini način za rešavanje otvorenih pitanja, biti uskoro nastavljen.

Vučić je na sastanku u Beogradu sa zvaničnicom Spoljnopolitičke službe EU rekao da je Srbija opredeljena za postizanje obostrano prihvatljivih rešenja u dijalogu, uz punu zaštitu nacionalnih i državnih interesa Srbije, saopšteno je iz Vlade Srbije.

On je naglasio da Zajednica srpskih opština mora biti uspostavljena na osnovu Briselskog sporazuma, što podrazumeva i učešće Srbije u njenom stvaranju.

Na sastanku je, kako je saopšteno, izražena zabrinutost zbog situacije u regionu Zapadnog Balkana.

Vučić je istakao privrženost Srbije politici regionalne stabilnosti i saradnje, kao jednom od spoljnopolitičkih prioriteta srpske vlade.

U razgovoru je konstatovan i kontinuirani napredak Srbije na evropskom putu, kao i u sprovođenju neophodnih društvenih i ekonomskih reformi, i izražena nada da će biti održana planirana dinamika otvaranja poglavlja u pristupnim pregovorima Srbije sa EU, navodi se u saopštenju.

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.