Borel: Nastavak dijaloga Beograda i Prištine važan trenutak za EU

Izvor: NoviMagazin.rs, 17.Jul.2020, 22:04

Borel: Nastavak dijaloga Beograda i Prištine važan trenutak za EU

Visoki zvaničnik Evropske unije (EU) za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borel (Josep Borrell) ocenio je da je nastavak dijaloga Beograda i Prištine važan trenutak za njega i za EU i dodao da je to jedan od njegovih glavnih prioriteta, saopštila je danas Evropska služba za spoljne poslove (EEAS).

Komentarišuči sastanak u četvrtak u Briselu na kojem su se pod pokroviteljstvom EU sastali predsednik Srbije >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << Aleksandar Vučić i kosovski premijer Avdulah Hoti, Borel je rekao da je to bio važan trenutak.

"To je bio važan trenutak za mene i Evropsku uniju. Dijalog, koji je EU počela da olakšava 2011. godine, u srži je onoga što želimo da uradimo na Zapadnom Balkanu", rekao je Borel i dodao da je to jedan od njegovih glavnih prioriteta.

Borel je zahvalio nemačkoj kancelarki Angeli Merkel i francuskom predsedniku Emanuleu Makronu (Emmanuel Macron) na njihovoj poruci podrške dijalogu Beograda i Prištine organizovanjem sastanka u Parizu.

Osvrćući se na sastanak u četvrtak u Briselu, Borel je rekao da se raspravljalo o nimalo lakim temama.

"Proveli smo celo popodne i deo večeri u intenzivnim razgovorima sa dva partnera. To nisu bile lake rasprave. Teme su bile nestale osobe, raseljena lica, a to su veoma osetljiva pitanja i osnovni su delovi (u procesu) pomirenja. Takođe smo razgovarali o ekonomskoj saradnji, koja za mene predstavlja budući vezu između Kosova i Srbije. Pripadaju istom području i putuju na isto odredište - Evropu", rekao je on.

U budućnosti bi njihovi ljudi, kapital i dobra trebalo slobodno da se kreću, oni bi takođe trebalo zajedno da rade na razvoju ekonomije i infrastructure, rekao je Borel i dodao da je to od obostrane koristi, i da je EU je uložila mnogo napora u stvaranje okvira za takvu saradnju.

"Naš rad sa predsednikom Vučićem i premijerom Hotijem tek počinje. Moramo puno da postignemo zajedno za dobro Srbije, Kosova i Evropske unije. Poštujem činjenicu da su u četvrtak izneli svoja stajališta pošteno i konstruktivno, čak i dok je bilo neslaganja", rekao je Borel.

Dodao je da je "impresioniran" činjenicom da su bili spremni i željni da nastave posao.

"Zamolili smo ih da pošalju svoj tim već sledeće nedelje, tako da ne gubimo vreme. I sastaćemo se sa predsednikom Vučićem i premijerom Hotijem u septembru. Radujem se što ću raditi s njima i drago mi je što možemo računati na dugo diplomatsko iskustvo specijalnog predstavnika EU Miroslava Lajčaka na ovom složenom zadatku", naveo je Borel.

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.