Srbin dobio Obaminu stipendiju! (VIDEO)

Izvor: Telegraf.rs, 11.Okt.2014, 12:51   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Srbin dobio Obaminu stipendiju! (VIDEO)

Marko Maksimović (20) iz Kraljeva je jedan od retkih studenata koji je dobio pun iznos stipendije koju dodeljuje američki predsednik Barak Obama. On se trenutno nalazi u Minesoti gde vredno radi i usavršava se

Muzičar i kompozitor Marko Maksimović (20) iz Kraljeva je jedan od retkih studenata koji je dobio prestižnu stipendiju u punom iznosu koju dodeljuje američki predsednik Barak Obama. On trenutno >> Pročitaj celu vest na sajtu Telegraf.rs << studira i usavršava se na “Mcnally Smith College of Music” koledžu u Minesoti.

- Požeo sam da se bavim muzikom dok sam bio u osnovnoj školi. Brat i ja smo izrazili želju da idemo u muzičku školu. Želeo sam da se upišem na saksofon, međutim, morao sam da pohađam časove klarineta dve godine pre nego što sam mogao da dobijem priliku da sviram taj instrument. Previše mi se svideo klarinet tako da sam ostao na klarinetu skoro do kraja školovanja u Osnovnoj muzičkoj školi “Stevan Mokranjac” u Kraljevu – kaže Marko Maksimović.

Foto: freeimages.com/j_schuler

Završio je OŠ “Dimitrije Tucović” u Kraljevu, nakon koje je upisao Srednju muzičku “Stevan Mokranjac” i diplomirao kao etno-muzikolog. Tokom školovanja, imao je dosta nastupa sa etno-muzikološkim odsekom, za koji smatra da je najbolji u celoj Srbiji.

- Po završetku škole u Kraljevu upisao sam etno-muzikološki odsek na FMU, koji sam pohađao skoro čitav semestar, i odustao jer sam shvatio da to nije bilo za mene. Tada je počela ideja za kompozicijom. Počeo sam da komponujem u stilu muzike za film – priča Marko.

Maksimović kaže da je želeo da nastavi studije u inostranstvu.

Foto: AP/Tanjug

- Čuo sam za dobre fakultete u Americi. Međutim, veoma su skupi, godina košta i do 50.000 dolara, tako da je samo predsednička stipendija dolazila u obzir. Počeo sam sve češće da komponujem. Preko druga čuo sam za dobar koledž u Minesoti, nakon čega sam rešio da tu studiram. Te 2013. godine, posle nekoliko meseci, dobio sam poruku da sam dobio “premier based scholarship”, koja pokriva 50 odsto troškova. Bio sam razočaran, ali sam odlučio da tu studiram. Sledeće godine, opet sam se prijavio za audiciju za stipendiju. U toku audicije sam ih otvoreno pitao za stipendiju i dobio odgovor da na smeru za instrumentalnu kompoziciju ne mogu da daju više od 50 odsto, tako im je u programu i to nikada nisu uradili. Ipak, posle nekoliko meseci, odlučili su da mi daju 100 odsto stipendiju. Želeo bih da pravim muziku za filmove u Americi, ali u isto vreme veoma želim da se vratim kući – poručio je Maksimović.

Foto: AP/Tanjug

Marko je u Minesoti već mesec dana, za sada mu je lepo, kaže da je sredina drugačija i da mu je trebalo da vremena da se adaptira.

- Ovde je lepo, skroz je drugačija sredina, tako da mi je trebalo vremena da se adaptiram. Recimo, šale koje su popularne u Srbiji, na engleskom jednostavno nisu smešne nikome. Stanujem privatno jer je jeftinije. Naravno, kao i kod kuće, uvek je tu borba za novac, tražim i radim razne poslove da bih se izdržavao. Što se tiče slobodnog vremena, nemam svoj život. Vreme provodim tako što sam uglavnom po ceo dan na fakultetu. Pohađam nastavu, ali i mnogo radim na samostalnim projektima da bih se usavršio i postao bolji. Vikendima sam isto na fakultetu s tim što ustanem ranije da odem na trčanje. Svake nedelje idem do naše pravoslavne crkve u južnom Sent Paulu na liturgiju. Veoma mi prija i podseća me na najlepši osećaj na svetu, kuću. Hrana je plastična, bezukusna. Iako nisam ljubitelj voća i povrća, sve bih dao za domaću jabuku i paradajz – priča sa uzdahom Marko.

Poslušajte jednu od Markovih kompozicija:

(Telegraf.rs / Izvor: Naše novine)

Nastavak na Telegraf.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Telegraf.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Telegraf.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.