Soni traži način za objavljivanje kontroverznog filma

Izvor: Prva.rs, 20.Dec.2014, 20:21   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Soni" traži način za objavljivanje kontroverznog filma

U saopštenju se navodi da ta filmska kuća "istražuje alternativne načine za objavljivanje filma na drugoj platformi", kao i da se od premijere na Božić 25. decembra odustalo samo zbog toga što su bioskopi odbili da ga prikazuju zbog zabrinutosti za bezbednost gledalaca, preneo je britanski BBC.

Američki predsednik Barak Obama ocenio je sinoć na svojoj godišnjoj konferenciji za štampu da je kompanija "Soni" pogrešila što je povukla satirični film "Intervju" o Severnoj >> Pročitaj celu vest na sajtu Prva.rs << Koreji posle pretnji anonimnih hakera.
"Imam razumevanje za probleme sa kojima se oni suočavaju. Imajući to u vidu kažem da jesu napravili grešku. Ne možemo da budemo društvo u kojem neki diktator može da nameće cenzuru ovde u SAD", rekao je Obama.

Izvršni direktor i predsednik upravnog odbora "Sonija" Majkl Linton je za CNN izjavio da kompanija nije pogrešila što je odustala od objavljivanja filma.
"Nismo podlegli pritiscima, nismo digli ruke i nismo se povukli", istakao je Linton.

"Soni" je saopštio da je odluka da se film ne nađe u bioskopima na Božić doneta na osnovu "odluke vlasnika većine bioskopa u SAD da ne prikazuju film".
"Nismo imali izbora. Mi se, međutim, ipak nadamo da će svi oni koji budu želeli da vide ovaj film imati priliku da ga vide", stoji u saopštenju.

Film "Intervju", komedija koja prikazuje izmišljenu zaveru CIA za ubistvo lidera Severne Koreje Kim DŽong-Una, trebalo je da započne svoj bioskopski život 25. decembra.
 
Kina: Parodija o Kimu posledica "kulturne arogancije"
Kineski državni mediji oštro su danas kritikovali američku parodiju o Severnoj Koreji kao posledicu "bezosećajne kulturne arogancije", ističući kao pogrešno da se američki filmski stvaraoci izruguju severnokorejskom lideru Kim DŽong-unu.

Poruke iz Kine stižu u trenutku kada SAD upozoravaju Severnu Koreju da bi mogla da se suoči sa posledicama zbog hakerskog napada na holivudski studio "Soni pikčers", zbog filma "Intervjuu", koji je razgnevio Pjongjang, preneo je AFP.

 
Koeljo nudi da otkupi film
Brazilski pisac Paulo Koeljo kaže da je nudio da za 100.000 dolara otkupi prava na film "Intervju" koji prikazuje lidera Serverne Koreje od kompanije "Soni pikčers" koja je odustala od njegovog prikazivanja zbog sajber napada.

Koeljo ističe da hakerski napad na kompaniju Soni predstavlja pretnju za sve ako društvo ne sprovede važne vrednosti uprkos anonimnim teroristima.

U izjavi za AP pisac navodi da je bio spreman da da primer - čak i ako to žnaci da bude meta kritika i potencijalnih pretnji - da je "Soni pikčers" prihvatila njegovu ponudu za otkup prava na film.

Dodaje da je planirao da film objavi na svom blogu u malo verovatnom slučaju da Soni prihvati njegovu spontanu ponudu preko Tvitera za kotnroverzni film "Intervju" od kog je kompanija odustala nakon pretnji anonimnih hakera.

Koeljo je priznao da bi se plašio da je objavio film, ali napominje da bi se još više stideo samog sebe da nije barem pokušao.
"Dakle, živeti sa strahom ili živeti sa stidom? Bolje živeti sa strahom", rekao je on u svojoj kući u Ženevi, gde, kako navodi AP, njegov telefon i internet misteriozno nisu radili što je on smatrao očiglednim napadom.

Koeljo je, međutim, osudio "kulturu straha" i očiglednu spremnost da se "pregovara sa teroristima" koji, po njegovim rečima, potkopavaju slobodu izražavanja ljudi.

Autor "Alhemičara" navodi da je studio ignorisao njegovu ponudu i da nije uspeo da razgovara ni sa jednim rukovodiocem, primećujući da odluka da se film ne prikaže pre projekcije najavljene za 25. decembar, narušava pravo ljudi na informisanje i princip da se ne pregovara sa teroristima.

On smatra da je studio ignorisao njegovu ponudu iz straha da će biti otkriveno još više Sonijevih hakovanih mejlova.

SAD su ranije danas optužile Severnu Koreju za hakerski napad na kompaniju "Soni pikčers", formalno priznajući umešanost vlade u Pjongjangu u incident.

U saopštenju FBI navodi se da su u sajber napadu korišćeni instrumenti i infrastruktura slični ranijim aktivnostima Severne Koreje, prenosi Rojters.

Destruktivna priroda napada koji je doveo do toga da Soni povuče film "Intervju" koji prikazuje lidera Severne Koreje i govori o pretnjama koje su mu upućene izdvaja ovaj incident od ranijih sličnih napada, navodi se u saopštenju FBI.

Severna Koreja je demantovla da ima veze sa tim sajber napadom.

Naša zemlja nije povezana sa hakerima, kazao je severnokorejski politički savetnik Kim Song, prenosi AFP.

Američki predsednik Barak Obama ocenio je da je kompanija "Soni pikčers" pogrešila što je povukla satirični film "Intervju" o Severnoj Koreji posle pretnji anonimnih hakera.

"Imam razumevanje za probleme sa kojima se oni suočavaju. Imajući to u vidu kažem da jesu napravili grešku. Ne možemo da budemo društvo u kojem neki diktator može da nameće cenzuru ovde u SAD", rekao je Obama, prenele su agencije.
Izvršni direktor i predsedavajući kompanije „Soni pikčers" Majkl Linton rekao je kasnije za televiziju Si-en-en (CNN) da njegov studio nije pogrešio kada je povukao sporni film o severnokorejskom predsedniku Kim Džong Unu.

Izvršni direktor i predsedavajući kompanije „Soni pikčers“ Majkl Linton rekao je kasnije za televiziju Si-en-en (CNN) da njegov studio nije pogrešio kada je povukao sporni film o severnokorejskom predsedniku Kim Džong Unu.
Izvor: Tanjug

Pogledaj vesti o: Barak Obama

Nastavak na Prva.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Prva.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Prva.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.