Sljedeća stanica za čovjeka – mjesec Evropa

Izvor: BanjalukaLive.com, 04.Feb.2015, 18:44   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sljedeća stanica za čovjeka – mjesec Evropa

Povećanje u budžetu NASA ubrzaće slanje prve letjelice na Jupiterov mjesec Evropa, za koji naučnici već dugo sumnjaju da posjeduje neki oblik života. Predsjednik Amerike Barak Obama planira da za fiskalnu 2016. godinu američkoj svemirskoj agenciji NASA odobri budžet u iznosu od 18,5 milijardi dolara. To je za 500 miliona dolara više nego što je svemirska agencija dobila za 2015. godinu. Taj višak u budžetu će olakšati >> Pročitaj celu vest na sajtu BanjalukaLive.com << NASA pripreme za osvajanje Marsa, ali je mnogo izvjesnije da će veliki dio tog novca biti iskorišćen za pohod na Jupiterov mjesec Evropa. Evropa već dugo važi za potencijalno mjesto na kome je moguće pronaći život i dugoročni planovi za odlazak tamo stručnjaka NASA vrlo uskoro bi mogli biti konkretizovani. Evropa je malo manja od Zemljinog Mjeseca, pokrivena je ledom i naučnici već dugo vjeruju da se ispod leda nalazi okean u kom se potencijalno nalazi neki oblik života. NASA je najavila kako će im povećani budžet pomoći da završe letjelicu koju planiraju da pošalju na Evropu i ispitaju njenu ledenu površinu, kao i sve što ona krije ispod. Letjelica pod nazivom Europa Clipper je posljednjih 15 godina postojala samo u teoriji, ali sada su konstruktori dobili zeleno svjetlo u vidu budžeta od 225 miliona dolara. Robert Papalardo, naučnik iz NASA, rekao je: "To što imamo novac da konačno napravimo Europa Clipper je velika stvar. Poslije ovoga, prvi sljedeći korak je misija na Evropu. Uzbuđenje je blaga riječ koja opisuje taj osjećaj". Projekat obuhvata izgradnju letjelice veličine autobusa, koja bi bila u stanju da izdrži jaku radijaciju Jupitera. Na osnovu prethodnih proučavanja Evrope ustanovljeno je da su najveće dubine u tamošnjim okeanima i do 100 km, što je skoro 10 puta više od najdublje tačke u okeanima na Zemlji. Evropa ima sličnu masu kao Zemljin Mjesec, a samim tim i relativno malu gravitaciju, što znači da pritisak u njenim okeanima nije toliko ekstreman za postojanje života. Iako će nam letjelica pomoći da otkrijemo da li postoji život na Evropi, Europa Clipper se neće supustiti na površinu. Kevin Hend iz NASA kaže: "Cilj misije koju planiramo nije da otkrijemo život, već da pokušamo da shvatimo da li uopšte na Evropi postoje uslovi za život. Želimo da bolje razumijemo sve uslove koji vladaju tamo". Uporedo s NASA, putovanje na Evropu planira i Evropska svemirska agencija. Evropljani planiraju da svoju letjelicu pošalju na Jupiterov mjesec 2022. godine. (B92)

Nastavak na BanjalukaLive.com...






Povezane vesti

Obama šalje 28,1 milion dolara za pomoć BiH

Izvor: SandzakPress.net, 05.Feb.2015, 10:57

Amerika – U budžetu Sjedinjenih Američkih Država (SAD) koji je prekjučer Kongresu predložio predsjednik Barak Obama (Barack), nalazi se niz stavki koje se odnose na američku pomoć Bosni i Hercegovini u ukupnom iznosu od 28,1 milion dolara. U dokumentu predloženom Kongresu predviđeno je da...

Nastavak na SandzakPress.net...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta BanjalukaLive.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta BanjalukaLive.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.