Severna Koreja ponovo preti Južnoj Koreji

Izvor: Blic, Tanjug, 13.Nov.2009, 15:15   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Severna Koreja ponovo preti Južnoj Koreji

Severnokorejska vojska je danas upozorila Južnu Koreju da je spremna da se vojnim sredstvima bori oko sporne granice na moru, što je dovelo do povećanja napetosti u trenutku kada američki predsednik Barak Obama počinje veliku turneju po Aziji.

Vojska Severne Koreje je, preko državne novinske agencije KCNA, poručila da smatra nevažećom pomorsku granicu koju su jednostrano uspostavile snage UN posle Korejskog rata (1950-53), završenog prekidom vatre.

Armija >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << te zemlje je saopštila da će preduzeti "nemilosrdne vojne mere" da bi odbranila ono što smatra ispravnom granicom, javio je Rojters.

Granica na moru je bila poprište dve teške pomorske bitke između dve Koreje u protekloj deceniji, a u utorak se između njih odigrala prva pomorska bitka za poslednjih sedam godina.

Dve Koreje su, tehnički, i dalje u ratu.

Obama je nedavno izjavio da severnokorejski nuklearni i raketni programi predstavljaju veliku opasnost po bezbednost Azije i da Pjongjang treba da se vrati pregovorima o razoružavanju.

Severna Koreja već skoro godinu dana bojkotuje pregovore o obustavljanju nuklearnog programa u zamenu za pomoć u obnovi privrede i poboljšanje diplomatskog statusa, podseća Rojters.

Obama je azijsku turneju počeo danas u Japanu, a njegova administracija je ove sedmice saopštila da će uskoro u Pjongjang poslati prvog zvaničnog izaslanika koji će pokušati da posreduje kako bi se pregovori o razoružanju pokrenuli sa mrtve tačke.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.