Severna Koreja odgovara Obami

Izvor: B92, 26.Mar.2012, 14:40   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Severna Koreja odgovara Obami

Seul/Pjongjang -- Samo par sati nakon što je Barak Obama oštro kritikovao namere Severne Koreje da u aprilu lansira rakete dugog dometa, Pjongjang je krenuo u akciju, javlja CNN.

Zvaničnik ministarstva odbrane Severne Koreje je navodno potvrdio da je raketa već na putu prema platformi za lansiranje. Ta zemlja planira da raketu dugog dometa lansira sredinom aprila, a poslednji potez Severne Koreje u potpunosti je zasenio predstojeći dvodnevni samit u Seulu o borbi protiv nuklearnog >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << terorizma i zaštiti zaliha nuklearnog materijala.

Na samitu učestvuju predsednici SAD, Rusije, Kine, Indije i drugih zemalja. Na početku samita američki predsednik Barak Obama poručio je Severnoj Koreji da se okrene miru i upozorio da je inače čeka budućnost bez dostojanstva, poštovanja i nade.

Severna Koreja tvrdi da ima pravo na testiranja svog nukelarnog programa i zato poziva međunarodne stručnjake i novinare da budu svedoci tog velikog trenutka. Pre obraćanja predsednika Obame, vlasti u Pjongjang su saopštile i da će svaku kritiku zbog lansiranja rakete shvatiti kao "proglašenje rata".

Istovremeno je Južna Koreja saopštila da je spremna da svojim projektilima uništi raketu dugog dometa koju će, gotovo izvesno, uskoro lansirati Severna Koreja.

"Postoji zabrinutost da bi delovi severnokorejske rakete mogli završiti na teritoriju naše zemlje, a mi to ne možemo dozvoliti. Opasni otpad mogao bi da ugrozi ljudske živote, ali i našu privredu ukoliko dođe do veće materijalne štete. Kako bismo to sprečili, naše vojne snage pratiće kretanje rakete i biće spremni da je sruše u svakoj sekundi", izjavio je službenik u Ministarstvu obrane u Seulu.

Korišćenje balističkih raketa protivno je Rezoluciji Saveta bezbednosti UN 1874 i suprotno dogovoru koji je nedavno Severna Koreja postigla sa SAD - da neće nastaviti sa nuklearnim i raketnim probama u zamenu za pomoć u hrani koja je preko potrebna toj zemlji.

Severna Koreja je navela kako planira da između 12. i 16 aprila, povodom stogodišnjice rođenja osnivača i nekadašnjeg predsednika Kim Il Sunga, pomoću rakete u svemir pošalje satelit namenjen civilnoj upotrebi.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.