Sekund do START-a

Izvor: RTS, 22.Dec.2010, 15:12   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sekund do START-a

Posle glasanja u američkom Senatu, sasvim je izvesno da će novi START biti usvojen. Prilikom rasprave, Obaminim demokratama pridružilo se 11 senatora iz redova republikanske stranke.

Američki Senat izglasao je okončanje rasprave o ratifikaciji sporazuma sa Rusijom o ograničenju strateškog ofanzivnog naoružanja - START, koji je podneo američki predsednik Barak Obama.

Tokom glasanja o sporazumu, uz demokrate je stalo i nekoliko senatora iz redova republikanske >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << stranke, čime je ratifikacija sporazuma postala izvesna.

"Glasaću za ratifikaciju novog START-a, jer sporazum predviđa da u našem arsenalu ostane dovoljno nuklearnih bojevih glava da uzvratimo na bilo koji napad. Predsednik Obama obećao je da će za to oružje izdvojiti 85 milijardi dolara", kaže republikanski senator Lamar Aleksander.

Senator je rekao da će glasati za ratifikaciju i zato što je sporazumom predviđena inspekcija ruskih bojevih glava.

Usvajanja Novog START-a, postaje izvesno, pošto se 11 članova republikanske partije pridružilo članovima demokratske partije, na čijem čelu je Obama, pa je sa 67 glasova "za" naspram 28 glasova "protiv" odlučeno da se završi rasprava o nuklearnom sporazumu.

Takav ishod ukazuje na to da će Obama imati potrebnu dvotrećinsku većinu u Senatu, kada se bude glasalo o samom usvajanju START-a.

Obamina trka sa vremenom

Predsednik Obama želi da progura ratifikaciju pre januara, kada Senat i Kongres počinju rad u novom sazivu, na osnovu rezultata novembarskih izbora.

Sporazumom START, kojim predsednik Obama temelji politiku poboljšanja odnosa sa Rusijom, Moskva i Vašington obavezali su se da, u narednih sedam godina, znatno smanje broj nuklearnih bojevih glava.

U Moskvi je saopšteno da je Ruska Duma spremna da ratifikuje novi START do kraja godine, ako to narednih dana učini i američki Senat.

Obama i ruski predsednik Dmitrij Medvedev potpisali su novi START sporazum u aprilu, kojim se predviđa smanjivanje broja strateških nuklearnih bojevih glava na 1.550 za obe strane. U ovom trenutku, taj maksimum je 2.200.

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

Ratifikovan Novi START sporazum SAD i Rusije

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 22.Dec.2010

Američki Senat kasno popodne mogao bi ratifikovati sporazum o nuklernom razoružanju, čime će predsjednik Barak Obama zabilježiti značajnu pobjedu u domenu spoljne politike. Istovremeno i iz Rusije stižu najave da će i Duma do kraja godine ratifikovati START sporazum koji su 8. aprila u Pragu...

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.