Sedmodnevna žalost u Singapuru

Izvor: Prva.rs, 23.Mar.2015, 14:11   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sedmodnevna žalost u Singapuru

Američki predsednik Barak Obama predvodiće strane lidere koji odaju počast Liju koji je bilo premijer ovog grada-države 31 godinu. 

Obama je nazvao Lija "titanom istorije" čiji su savet tražili drugi svetski lideri.

Kineski predsednik Sji Đinping pohvalio je Lija kao "starog prijatelja kineskog naroda i koga je široko poštovala međunarodna zajednica kao stratega i državnika".

Generalni >> Pročitaj celu vest na sajtu Prva.rs << sekretar Ujedinjenih nacija Ban Ki Mun izjavio je da je duboko ožalošćen smrću Lija.

Period žalosti će, kako se očekuje, kulminirati na državnoj sahrani u nedelju, a od srede do subote telo dugogodišnjeg singapurskog premijera biće izloženo u zgradi parlamenta.

Li (91), jedan od vodećih postkolonijalnih lidera u Aziji, premijersku funkciju je obavljao od 1959. godine, kada je kolonijalni vladar Velika Britaniija dala Singapuru samoupravu, sve do 1990, navodi AFP. 

Bio je suosnivač Stranke narodne akcije (PAP) vladajuće partije Singapura i na čelu tog grada-države kada se Singapur odvojio od Malezije 1965. godine

Povukao se sa položaja premijera u korist svog zamenika Goha Čoka Tonga koji je 2004. godine prepustio kormilo Lijevom najstarijem sinu.

Bio je visoko cenjen među građanima Singapura, koji će ove godine proslaviti 50. godišnjicu od sticanja nezavisnosti.


Saučešće Vučića premijeru Singapura 
Premijer Srbije Aleksandar Vučić uputio je danas telegram saučešća predsedniku Vlade Singapura Liju Hsijenu Lungu, povodom smrti njegovog oca Li Kuan Jua, državnika koji od Singapura načinio globalni trgovinski i finansijski centar. 

"Sa žaljenjem smo primili vest o smrti osnivača Singapura i istaknutog državnika, vašeg oca, prvog premijera Republike Singapur Lija Kuana Jua. Međunarodna zajednica je izgubila široko poštovanog lidera, tvorca modernog i uspešnog Singapura, čijem se razvoju i napretku svi divimo", navodi se u telegramu.

"Molim Vas da, u ime Vlade Republike Srbije i u moje lično ime, prenesete izraze iskrenog saučešća narodu Singapura i članovima Vaše porodice", napisao je premijer Srbije, saopštila je Kancelarija Vlade Srbije za saradnju s medijima.

Li Kuan Ju, prvi premijer Singapura i državnik koji je transformisao taj mali lučki grad u globalni trgovinski i finansijski centar, preminuo je juče u 92. godini, saopštila je singapurska vlada.

Li, po obrazovanju advokat školovan na Kembridžu, bio je premijer Singapura 31 godinu i nastavio je da radi u vladi do 2011.

Visoko cenjen kao kreator prosperiteta u Singapuru, kritikovan je zbog autoritarne vladavine, preneo je BBC.

Pod njegovom vladavinom sloboda govora bila je ograničena, a politički protivnici često pred sudovima, ali je on insistirao da su ograničenja govora i javnih protesta neophodna kako bi se održala stabilnost u multietničkom i multiverskom društvu.

Koosnivač je Stranke narodne akcije (PAP) koja je vladala Singapurom od 1959. i vodio je novoformiranu državu kada se odvojila od Malezije 1965, preneo je Rojters.

Bio je visoko cenjen među građanima Singapura, koji će ove godine proslaviti 50. godišnjicu od sticanja nezavisnosti.
Izvor: Tanjug

Nastavak na Prva.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Prva.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Prva.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.