Izvor: B92, 02.Apr.2009, 16:38   (ažurirano 02.Apr.2020.)

SAD za stvaranje palestinske države

Tel Aviv -- Američka administracija poručuje da je i dalje posvećena stvaranju nezavisne palestinske države uz Izrael, prenose izraelski mediji.

"Predsednik (Barak Obama) je više puta rekao da smo mi posvećeni stvaranju demokratske palestinske države koja će živeti uz Izrael u miru i bezbednosti", izjavio je portparol Nacionalnog bezbednosnog saveta Bele kuće Majk Hamer. On je ponovio obećanje Obame da >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << će raditi na dvodržavnom rešenju sukoba dva naroda.

Takođe je rekao da nova američka administracija jedva čeka da sarađuje s novom izraelskom vladom i očekuje otvorene diskusije koje će "biti zasnovane na zajedničkoj posvećenosti Izraelu i njegovoj bezbednosti".

U saopštenju je navedeno da će se razmotriti pitanja "od zajedničkog interesa, uključujući Iran i arapsko-izraelski mir".

Američki predsednik je pozvao novog izraelskog premijera Benjamina Netanijahua da mu čestita na sinoćnoj inauguraciji za premijera. Američki lider je jasno rekao da je podrška SAD bezbednosti Izraela nepokolebljiva, navedeno je u saopštenju iz Netanijahauovog kabineta.

Obama i Netanijahu su razgovarali skoro pola sata, kako je navedeno, u prijateljskoj atmosferi, i dogovorili se da se sastanu u skoroj budućnosti, mada datum nije pominjan.

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Ban Ki-mun je takođe danas razgovarao s Netanijahuom i apelovao na njega da nastavi mirovni proces.

Ruski premijer Vladimir Putin je pozvao Netanijahua i naglasio da želi da ojača veze sa Izraelom, ukazavši na važnost napretka mira i stabilnosti na Bliskom istoku. On je pozvao novog izraelskog premijera da poseti Moskvu i izjavio je da se nada da će se uskoro sastati s njim.

Vesti o čestitkama objavljene su nakon što je novi šef izraelske diplomatije Avigdor Liberman rekao da Izrael ne obavezuju obećanja data na skupu u američkom gradu Anapolisu 2007, kada su obnovljeni pregovori s palestinskom upravom i postavljen cilj stvaranja palestinske države do kraja prošle godine.

Jedan američki zvaničnik u Obaminoj pratnji na samitu G 20 u Londonu naglasio je u odgovoru na ovu izjavu da je u interesu SAD i regiona da "Izraelci i Palestinci žive jedni pored drugih u miru i bezbednosti".

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.