SAD se povlači iz Avganistana 2011?

Izvor: B92, Beta, 01.Dec.2009, 23:30   (ažurirano 02.Apr.2020.)

SAD se povlači iz Avganistana 2011?

Predsednik SAD Barak Obama (Beta, arhiva)

Vašington -- Američki predsednik Barak Obama najaviće danas da će američka vojska početi da se povlači iz Avganistana jula 2011. godine, rekao je jedan američki zvaničnik.

Obama će se danas u udarnom terminu obratiti naciji iz prestižne vojne akademije Vest Point, kada će objaviti svoj plan za Avganistan.

Neimenovani državni zvaničnici >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << ranije su rekli da će Obama najaviti da namerava da pošalje još 30.000 vojnika u Avganistan, i to ubrzanim tempom, tako da će prvi marinci krenuti već na Božić, a sve nove snage biće raspoređene do leta.

Sa ovim pojačanjem u Avganistanu će biti 100.000 američkih vojnika.

Obama će reći da američki angažman u Avganistanu nije neograničen, "ono što predlažemo to je globalna strategija za Avganistan sa krajem na vidiku", rekao je Obamin portparol Robert Gibs.

"Treba da se rasporedimo brzo, ali treba shvatiti da ne možemo da ostanemo večno", rekao je Gibs.

Drugi zvaničnik, koji nije želeo da mu se navede ime, rekao je da Obama neće odrediti kada očekuje da se taj rat završi, već da će reći kada očekuje početak prenosa odgovornosti na avganistanske snage, ali da dužina tog procesa zavisi od situacije na terenu.

Predstavnik francuskog predsednika Nikole Sarkozija za Avganistan i Pakistan, Tijeri Mariani, isključio je mogućnost da Francuska pošalje dodatne borbene jedinice, ali je rekao da bi moglo da bude poslato još vojnika za obuku avganistanske policije i vojske.

Nemačka kancelarka Angela Merkel je rekla da svoj odgovor na poziv američkog predsednika ne može dati pre međunarodne konferencije o Avganistanu, krajem januara u Londonu.

Obama će takođe veliki deo svog govora posvetiti avganistanskom susedu Pakistanu, zemlji koja raspolaže nuklearnim naoružanjem i čija uloga u borbi protiv ekstremista je od presudnog značaja.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.