SAD planiraju značajno povećanje avganistanske policije

Izvor: Blic, Tanjug, 21.Mar.2009, 18:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

SAD planiraju značajno povećanje avganistanske policije

Američki predsednik Barak Obama planira da broj pripadnika

avganistanskih policijskih snaga bude, uz pomoć SAD, značajno povećan, saopštio je danas specijalni predstavnik SAD za Avganistan i Pakistan Ričard Holbruk.


Holbruk je dodao i da je prvobitni Obamin plan da se tokom naredne tri do četiri godine poveća broj pripadnika avganistanske policije sa 78.000 na 82.000 sada ocenjen kao nedovoljan.

"Svi sa kojima smo razgovarali, bez izuzetaka >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << - avganistanska vlada, stručnjaci za ekstremizam, američka vojska - složili su se da to nije dovoljno", rekao je Holbruk na bezbednosnoj konferenciji u Briselu. "Policija trenutno ne stoji baš dobro. Svesni smo da je ona slaba karika u bezbednosnom lancu", dodao je američki predstavnik.

Holbruk je rekao i da je podatak, koji je objavio "Njujork tajms", o povećanju broja pripadnika avganistanske vojske i policije na 400.000 "spekulativan" i da Obama tek treba da odluči o razmerama ovog plana, preneo je Rojters.

Avganistanska vlada i njeni međunarodni saveznici već su objavili plan da povećaju broj pripadnika avganistanske vojske na 134.000, sa 70.000 koliko ih je bilo sredinom 2008. godine.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.