SAD ne vraća vojsku u Irak

Izvor: Danas, 13.Avg.2014, 01:17   (ažurirano 02.Apr.2020.)

SAD ne vraća vojsku u Irak

Vašington, Bagdad - Predsednik SAD Barak Obama ocenio je imenovanje šiitskog kandidata Hajdera al Abadija za novog premijera Iraka kao „korak napred, koji obećava“. On je naglasio da je Irak prošao „kroz teške dane“ i apelovao na političke lidere da sarađuju.

Irački predsednik Fuad Masum poverio je u ponedeljak Al Abadiju mandat za sastavljanje nove vlade, čime je marginalizovao dosadašnjeg premijera >> Pročitaj celu vest na sajtu Danas << Nurija Malikija. Maliki je rekao da imenovanje Al Abadija predstavlja kršenje Ustava.

Obama je naglasio da za krizu u Iraku ne postoji vojno rešenje SAD i da samo jedinstvena vlada može da rezultira jedinstvenom borbom protiv islamista. On je apelovao na Al Abadija da formira kabinet, koji će zastupati sve iračke etničke i verske zajednice.

Pripadnici Islamske države (IS) su u proteklih nekoliko meseci napravili značajan prodor na severu Iraka, a zbog njihovih operacija desetine hiljada ljudi je napustilo domove. Osim što su izvele vazdušne napade na džihadiste IS, SAD su iz vazduha snabdevale vodom i hranom pripadnike verske manjine Jazida, koji su se sklonili u planine. Amerika je takođe počela da snabdeva oružjem kurdske pešmerge (borce do smrti), koji se bore protiv ekstremista. Pentagon je, međutim, u ponedeljak uveče saopštio da SAD ne planiraju da prošire svoju vazdušnu operaciju u Iraku, koja je usredsređena samo na severni deo zemlje gde se nalaze sunitski ekstremisti.

SAD nisu bile rade da obezbede pomoć dok je na čelu Vlade bio Maliki, inače šiit, za koga su mnogi tvrdili da podgrejava etničke i sektaške tenzije, zahvaljujući čemu su sunitski ekstremisti zadobijali podršku, navode analitičari. Abadijevo imenovanje pozdravili su i predsednici Francuske i Turske Fransoa Oland i Redžep Tajip Erdogan.

Nemačka ministarka odbrane Ursula fon der Lajen podsetila je da Nemačka nije spremna da šalje oružje u zaraćene zone jer to nije u skladu sa načelima nemačke Vlade, ali je sugerisala da bi taj stav mogao biti preispitan. „Ako treba sprečiti genocid, onda treba to da ponovo razmotrimo“, rekla je ona. Francuska vrši pritisak kako bi se kurdskim borcima, koji su slabije naoružani od ekstremista, dopremilo naoružanje. U Briselu je juče održan hitan sastanak ambasadora zemalja Evropske unije o situaciji u Iraku.

Državni sekretar SAD Džon Keri, koji je u Australiji na redovnim godišnjim konsultacijama ministara spoljnih poslova i odbrane dve države, rekao je da američke borbene snage neće ponovo ući u Irak, ali će Vašington istražiti dodatne „političke, ekonomske i bezbednosne opcije“ u cilju izlaska zemlje iz krize pod rukovodstvom nove vlade, piše Gardijan.

„Američke borbene snage se neće vratiti u Irak. Mislim da se niko ne raduje povratku na put kojim smo išli. Nastojimo da pronađemo način da pomognemo Iraku, da pružimo podršku njegovim snagama kroz obuku, opremom ili na jedan ili drugi način, koji može da im pomogne da stanu na svoje noge i brane svoju naciju. To je cilj. Tu počinju razgovori“, rekao je Keri.

Državni sekretar SAD je takođe pozvao na međunarodnu saradnju protiv terorističke pretnje u vezi sa stranim borcima koji se vraćaju iz Iraka i Sirije.

„Uznemirujuća fotografija“

Kanbera - Državni sekretar SAD Džon Keri rekao je juče da je fotografija na kojoj sedmogodišnji dečak, rođen u Sidneju, drži odsečenu glavu sirijskog vojnika „uznemirujuća“ i „groteskna“. Obraćajući se posle bezbednosnog samita SAD i Australije u Sidneju, Keri je rekao da fotografija pokazuje zašto organizacija Islamska država predstavlja veliku pretnju. Jedan australijski list u ponedeljak je izvestio da je fotografija načinjena u gradu Raki na severu Sirije i da ju je na Tviter postavio Kalid Šaruf, borac Islamske države i otac dečaka. Keri je ocenio da je to jedna od najuznemirujućih i grotesknih fotografija ikada prikazanih, od koje se čoveku „prevrće stomak“.

Nastavak na Danas...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Danas. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Danas. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.