Prihvaćen Obamin predlog o povećanju granice zaduživanja

Izvor: Politika, 01.Avg.2011, 09:31   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Prihvaćen Obamin predlog o povećanju granice zaduživanja

VAŠINGTON – Američki predsednik Barak Obama i predstavnici Kongresa postigli su u nedelju uveče istorijski dogovor o povećanju gornje granice državnog zaduživanja i smanjenju potrošnje.

Želim da objavim da su lideri obe partije u oba doma Kongresa postigli sporazum o povećanju granice zaduživanja, čime je izbegnut problem koji bi mogao da ima razarajući efekat po našu ekonomiju, rekao je Obama, a >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << prenosi Rojters.

Američki predsednik je pozvao Senat da „uradi pravu stvar” i što pre odobri postignuti sporazum.

Obama je naveo da podizanje granice zaduživanja neće biti izvršeno brzo kako ne bi postalo problem za krhku američku ekonomiju, dodajući da će u narednih nekoliko meseci biti napravljen detaljan plan za smanjenje potrošnje.

Američki zvaničnici su, kako javlja AP, naveli da je predstavnik republikanaca Džon Boner telefonirao Obami u nedelju uveče da bi mu rekao da prihvataju dogovor.

AFP javlja da je odmah posle Obamine objave o postizanju dogova dolar na berzi u Tokiju skočio za 78 jena.

SAD su imale rok do 2. avgusta za postizanje sporazuma o podizanju granice zaduživanja da bi mogle da nastave sa otplatom svojih kredita, što bi u suprotnom, kako su upozoravali ekonomisti, imalo katastrofalne posledice po ekonomiju.

Obama je u subotu upozorio da je njegovoj zemlji „gotovo isteklo vreme” za dogovor o povećanju gornje granice državnog zaduživanja. „Jasno je da bilo kakvo rešenje za sprečavanje tehničkog bankrota zemlje mora da ima podršku obe stranke koje su izabrane da predstavljaju američki narod”, istakao je tada Obama.

Obama i kongresmeni sve do nedelje nisu mogli da se dogovore oko načina smanjenja američkog duga i izbegavanja mogućnost da SAD dođu u stanje da ne mogu da nastave da ga otplaćuju.

Dve stranke već mesecima ne mogu da se dogovore o povećanju gornje granice državnog zaduživanja, koja trenutno iznosi 14,3 biliona (hiljada milijardi) dolara, kao i o velikom smanjenju potrošnje.

„Gornji limit ne određuje koliko još novaca možemo da potrošimo, nego nas samo ovlašćuje da platimo troškove koje smo već napravili”, objasnio je američki predsednik.

Tanjug

objavljeno: 01.08.2011
Pogledaj vesti o: Japan,   Barak Obama

Nastavak na Politika...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Postignut dogovor o američkom zaduživanju

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 01.Avg.2011

VAŠINGTON -..Američki predsednik Barak Obama i predstavnici Kongresa postigli su sinoć istorijski dogovor o povećanju gornje granice državnog zaduživanja i smanjenju potrošnje..."Želim da objavim da su lideri obe partije u oba doma Kongresa postigli sporazum o povećanju granice zaduživanja,...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Prihvaćen Obamin predlog o povećanju granice zaduživanja

Izvor: S media, 01.Avg.2011

Barak Obama i predstavnici Kongresa postigli su u nedelju uveče istorijski dogovor o povećanju gornje granice državnog zaduživanja i smanjenju potrošnje. U narednih nekoliko meseci detaljan plan za smanjenje potrošnje. ..Američki predsednik Barak Obama i predstavnici Kongresa postigli su u nedelju...

Nastavak na S media...

Obama dobio "rođendanski poklon"

Izvor: S media, 01.Avg.2011

Američki predsednik Barak Obama u nedelju uveče je objavio da su vođe demokrata i republikanaca u Kongresu postigli dogovor koji omogućuava da SAD izbegnu katastrofu zbog nemogućnosti otplate svog duga. ..Američki predsednik je u kratkom obraćanju novinarima u Beloj kući najavio da bi predlog...

Nastavak na S media...

SAD: Kongres odobrio veći limit

Izvor: B92, 02.Avg.2011, 03:05

Vašington -- Predstavnički dom američkog Kongresa usvojio je odluku o podizanju granice zaduživanja SAD, kako bi se izbegao preteći bankrot državne kase...Senat bi o tome trebalo da glasa danas, kako bi odluka postala konačna...Američki predsednik Barak Obama izjavio je prethodno da je sa vođama...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.