SAD: Ograničavanje rada banaka

Izvor: B92, Beta, 21.Jan.2010, 22:30   (ažurirano 02.Apr.2020.)

SAD: Ograničavanje rada banaka

Vašington -- Američki predsednik Barak Obama objavio je mere kojima se dodatno ograničavaju aktivnosti američkih banaka i njihove mogućnosti za preuzimanje rizika.

Prema novom planu, koji se nadovezuje na već preduzete inicijative Bele kuće da se obuzda Vol Strit, banke moraju da biraju aktivnost kojom će se baviti čime im se, između ostalog, onemogućuje da koriste sopstvena sredstva za kupovinu nekih finansijskih instrumenata, posebno onih vezanih za tržište >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << nekretnina.

"Iako je finansijski sistem mnogo zdraviji danas nego pre godinu dana on funkcioniše po istim pravilima koje su ga dovele do ivice raspada", rekao je Obama.

Američki predsednik je rekao da je samo još odlučniji da reformiše finansijski sistem kada vidi da se on vraća starim metodama i dodaoda "upravo ovakva vrsta neodgovornosti čini ovu reformu neophodnom".

"Moramo da sprovedemo reforme koje su u skladu sa zdravim razumom i koje će štititi američke poreske obveznike i američku privredu od budućih kriza", rekao je on.

Strože mere koje Obama danas objavljuje imaju za cilj da ograniče mogućnost špekulisanja i da onemoguće finansijske institucije da postanu toliko velike da bi mogle da ugroze ceo ekonomski sistem.

Obama je prošle godine predložio niz mera kojima se ograničava aktivnost finansijskih institucija u nadi da će time da se spreči ponavljanje krize koja je pogodila Vol Strit i Vašington u jesen 2008. godine. Mere koje danas objavljuje dopunjuju one već donete.
Pogledaj vesti o: Barak Obama

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.