SAD: Nastavak pregovora o budžetu

Izvor: B92, 06.Apr.2011, 09:35   (ažurirano 02.Apr.2020.)

SAD: Nastavak pregovora o budžetu

Vašington -- Pregovori demokrata i republikanaca o budžetu SAD za tekuću godinu biće nastavljeni narednih sati i dana, najavile su obe strane.

Predsednik SAD Barak Obama je izjavio da bi bilo neoprostivo da kongresmeni ne postignu dogovor o finansiranju vlade do isteka fiskalne godine, jer bi to dovelo do "zatvaranja vlade", odnosno prekida u finansiranja administracije.

"Bliže smo nego ikada >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << postizanju dogovora. Nema razloga da ne postignemo dogovor", rekao je Obama posle razgovora u Beloj kući i izrazio spremnost da se pregovori nastave.

On je najavio da će se spiker Predstavničkog doma republikanac Džon Bejner i lider demokratske većine u Senatu Hari Rid sastati još jednom tokom dana.

Republikanci, koji kontrolišu Predstavnički dom, traže smanjenje budžeta za 61 milijardu dolara, dok demokrate, koji su većina u Senatu, nude smanjenje od 33 milijarde dolara.

Obama je kazao da se već došlo do cifre koja predstavlja istorijsko kresanje budžeta, najveće u apsolutnom smislu, u odnosu na bruto društveni proizvod najveće od 1982. godine.

"Nema vremena za igre u pokušaju da se osvoje politički poeni", rekao je Obama i dodao da se bitka oko budžeta ne može koristiti za razne ideološke ili političke argumentacije.

Bejner, kao glavni republikanski pregovarač, rekao je da će se razgovori nastaviti narednih sati i dana.

On je, međutim, naveo da republikanci ne žele da budu stavljeni u situaciju da biraju između dve loše mogućnosti - usvajanja budžeta sa nedovoljnim smanjenjem troškova, i zatvaranja vlade.

"Želimo da vlada ostane otvorena i da postignemo dogovor", rekao je Bejner i dodao da republikanci žele najveća moguća "kresanja" u budžetu.
Pogledaj vesti o: Barak Obama

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.