SAD:Kinezi žele da grade brze pruge

Izvor: B92, Beta, 15.Mar.2010, 10:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

SAD:Kinezi žele da grade brze pruge

Peking -- Kina planira da učestvuje na licitacijama za gradnju železničkih pruga velike brzine u SAD i povećava izvoz te tehnologije u druge delove sveta.

Predsednik SAD Barak Obama je sa svojim kineskim kolegom Hu Đintaom u novembru postigao sporazum o saradnji u razvoju novih tehnologija.

"Organizujemo relevantne kompanije da učestvuju u nadmetanjima za brze pruge u Americi", rekao je zamenik ministra železnice Vang Džiguo. Vang nije dao >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << više informacija o tome u kojim delovima SAD bi kineske kompanije gradile pruge.

Bela kuća je u januaru objavila osam milijardi subvencija za železnicu, između ostalog i za brze pruge na Floridi, u Kaliforniji i Ilinoisu.

Kina proizvodi vozove velike brzine koristeći francusku, nemačku i japansku tehnologiju. Kineski proizvođači su razvili domaću verziju, ali tek treba da proizvedu komercijalni model.

Vang je rekao da kineske državne kompanije već grade brze pruge u Turskoj i Venecueli, kao i da planiraju učešće na licitacijama u Brazilu. On je dodao i da su Saudijska Arabija i Poljska takođe pokazale interes za gradnju brzih pruga.

Kina planira da do 2020. godine izgradi 25.000 kilometara brzih pruga u projektu vrednom oko 218 milijardi evra koji bi trebalo da podstakne privredni i tehnološki razvoj.

Nova pruga koja povezuje grad Vuhan u centralnoj Kini sa Guangzouom na jugu, smatra se najbržom prugom na svetu, a vozovi dostižu brzinu od 380 kilometara na sat.

Kina je izgradila 6.500 kilometara brzih pruga, od čega 3.676 kilometara pruga najveće brzine 350 kilometara na sat i 2.876 kilometara brzine 250 kilometara na sat, a još 10.000 kilometara je u izgradnji.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.