Romni otpisao pola Amerike

Izvor: Politika, 18.Sep.2012, 23:07   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Romni otpisao pola Amerike

Nova „neiznuđena greška” predsedničkog kandidata republikanaca

Od našeg stalnog dopisnika

Vašington – Mit Romni, republikanski kandidat za predsednik SAD, ponovo je pokazao da njegov najveći protivnik nije Barak Obama, već da je to – Mit Romni.

Najnoviji pucanj u nogu njegove predsedničke kampanje jeste video-snimak upravo obelodanjen u liberalnom polumesečniku >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << „Mader Džons”, inače tajno snimljen još u maju, na jednom njegovom sastanku sa bogatim donatorima, kada, govoreći otvoreno, „među svojima” – kaže da ne računa na 47 odsto Amerikanaca, koji će u svakom slučaju glasati za Obamu, jer su „zavisni, ne plaćaju porez i očekuju da im država reši sve probleme”. „Ti ljudi nisu moja briga, jer nikad neću uspeti da ih ubedim da preuzmu ličnu odgovornost i povedu računa o svojim životima.”

Do obelodanjivanja ovog gafa došlo je u najnezgodnije vreme, u finišu kampanje, kada izborni štab republikanaca, suočen sa postojanom prednošću Obame, nastoji da izoštri svoju poruku biračima i Romnija predstavi kao čoveka zabrinutog za dobrobit svih sugrađana, to jest srednje klase kojoj ovde pripadaju svi oni koji žive od svoje plate, a ne samo onih koji su, kao on, dobrostojeći i prihvataju republikansku ideologiju, po kojoj je svako odgovoran za svoj prosperitet.

Po ovom objašnjenju, ako je neko siromašan, sam je kriv, jer se nije dovoljno trudio. Jer je, kao što neke Romnijeve pristalice iznose bez uvijanja – lenj.

Koliko u ponedeljak, Romnijev štab je najavio da će izneti detalje njegovog plana za jačanje srednje klase, što je sada gurnuto u drugi plan. On je doduše i ranije govorio slične stvari, ali nikada tako direktno.

Obamin štab je ovo jedva dočekao, sa porukom da je republikanski kandidat „otpisao pola nacije”.

Čim se saznalo da je ovaj video-zapis pušten u opticaj, Romni je hitno sazvao konferenciju za štampu, koja je održana posle 10 uveče, gde je izneo da njegove formulacije „nisu baš bile elegantne”, ali da stoji iza suštine svojih napomena. Suština, koju javno iznosi, jeste da Obama želi „veliku vladu” koja će da rešava probleme i da na taj način Ameriku želi da pretvori u „socijalizam evropskog stila”.

Neposredna posledica ove „neiznuđene greške” u političkom meču sa Obamom jeste da vodu tera na rivalsku vodenicu, time što pažnju odvlači sa terena gde je protivnik slabiji, ekonomije – i okreće je onome o čemu bi Romni manje govorio: o njegovim idejama da se smanje porezi za bogate, o problemu njegovih poreskih prijava koje odbija da stavi na uvid javnosti i njegovim računima u „poreskim rajevima” kao što su Švajcarska i Bermudska ostrva.

Podatak o 47 odsto Amerikanaca koji ne plaćaju porez inače je samo delimično tačan: toliki postotak ne plaća federalni porez, ali plaća porez na svoje plate u državama gde su rezidenti, po stopi većoj od one koju je platio Romni na kapitalnu dobit iz finansijskih špekulacija.

Nikakav porez ne plaća samo 18 odsto Amerikanaca koji zarađuju manje od 20.000 dolara godišnje, zbog čega su ispod ovdašnje zvanične „linije siromaštva”.

Rano je međutim za prognoze da će ovo preokrenuti tok kampanje, mada će je, što se Romnija tiče, zakomplikovati. Do izbora je ostalo još sedam nedelja (48 dana), a gafovi kao ovaj, sudeći po iskustvima iz ove sezone, po pravilu su u opticaju dva do tri dana.

Mada se čuvaju kao rezervna municija: protivnička strana ume da ih iskoristi kad god joj zatreba.

M. Mišić

objavljeno: 19.09.2012

Nastavak na Politika...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.