Rizici za Obamu

Izvor: Vostok.rs, 13.Sep.2012, 14:09   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Rizici za Obamu

13.09.2012. -

Posle kongresa Demokratske stranke Obama je vratio sebi vođstvo u predizbornoj trci. Ipak odlučujuću prednost on i dalje nema. Eksperti smatraju da zaoštravanje ekonomskih problema u Evropi ili kriza na Bliskom Istoku mogu da unesu bitne promene u raspored snaga do izbora.

Podaci anktiranja TV kompanije Si-en-en pokazuju da trenutno predsednik SAD Barak Obama pretiče po popularnosti svog suparnika >> Pročitaj celu vest na sajtu Vostok.rs << Mita Romnija za 6%. Takav je progapandni rezultat kongresa Demokratske stranke SAD, na kojem je Obama zvanično objavio stupanje u predizbornu trku. Na taj način Obami je pošlo za rukom da prevlada minimalnu prednost koju je Romni imao poslednje nedelje. Ipak ishod borbe za Belu kuću nije rešen.

Predizborni štab Romnija ocenio je situaciju u javnom mnjenju kao euforiju dijabetika. Tamo prognoziraju da će problemi američke ekonomije brzo lišiti Obamu efemerne prednosti.

Po mišljenju predsednika Fonda Politika Vjačeslava Nikonova, vrlo mnogo zavisi od pokazatelja nezaposlenosti. Ako dinamika bude pozitivna, predsednik ima šansu na reizbor, ako bude obrnuto, Obamu ništa neće spasiti. A sitaucija je ovde krajnje nejasna, podvlači ekspert.

- Za sada Obama računa na pobedu. Romni teško da može da preduzme nešto odlučujuće, što može da uništi Obamine šanse ili da uveća Romnijeve. Sve karte se sada nalaze u rukama istog tog nepredvidivog faktora kao što je američka ekonomija.

Spoljni faktori, po pravilu, malo utiču na pristrasnosti američkih birača. Ipak ovog puta ne treba ih zanemarivati. Kao prvo, uvećanje napetosti oko Irana takođe nosi ekonomske rizike po Obamu. Kao drugo, to je krajnje nestabilan položaj u Starom Svetu, gde zemlje zone evra balansiraju na ivici recesije. Dalje pogrošanje situacije kao rikošet će udariti na američku ekonomiju. U tom slučaju Romni će dobiti šansu, smatra šef katedre za opštu politikologiju Visoke škole ekonomije Leonid Poljakov.

- 75% je za to da će Obama biti ponovo izabran. Ali spoljni faktori – situacija u Evropi i nagla destabilizacija globalnih tržišta sa posledicama po SAD u naredna dva meseca mogu da okrenu Amerikance u Romnijemu stranu, jer on sebe određuje kao čoveka koji ume da upravlja ekonomijom. To je njegov glavni adut, za Amerikance ovaj argument može da se ispostavi odlučujućim.

Međutim, upravo svetska finansijska kriza 2008. godine lišila je republikance šanse da sačuvaju predsedničku dužnost i okrenula simpatije birača u korist Obame. U svakom slučaju, u oktobru će biti održana tri kruga debata američkih predsedničkih kandadata. Za Romnija one će biti poslednja šansa da privuče birače na svoju stranu.

Izvor: Golos Rossii, foto: © Flickr.com/Thomas Hawk/cc-by-nc    

Nastavak na Vostok.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.