Republikanci vole   rančeve, a demokrate elitna  mesta

Izvor: Blic, 30.Avg.2009, 01:30   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Republikanci vole rančeve, a demokrate elitna mesta

Posle sedam meseci rvanja s problemima, koji kao da su čekali u zasedi, Barak Obama je iskoristio jednu nedelju odmora i slobodne dane je proveo s porodicom na ostrvu Martin vinograd (Marthas vineyard), koje se, iako je na samo 250 kilometara od Njujorka, zbog klime, mira i elitnog društva, smatra izvanrednim mestom za letovanje.

Prema tekstu u lokalnom listu „Vineyard gazete", porodica Obama je u idiličnom >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << kraju kod gradića Čilmark, gde živi tek 900 stanovnika i odakle je, tobože, agent Foks Molder iz TV serije „Dosije X". Porodica je iznajmila farmu „Plava čaplja" sa sedam hektara okućnice. Na farmi se nalaze luksuzna kuća u viktorijanskom stilu, stari ambari i štale, koje je, doduše, jedna ugledna građevinska kompanija odavno pretvorila u komforne objekte. U blizini su voćnjak jabuka, cvetna bašta i deo za povrće odvojeni kamenim zidovima, a tu su i kućica za čamce, bazen i igralište za golf, kao i teren za košarku i, naravno, deo plaže.

U ugovoru o zakupu naznačeno je, kako je pisao list, da će uz porodicu Obama u jednom delu boraviti i službenici koji rade s predsednikom, a u drugom bezbednjaci iz tajne službe. Nije navedena cena koju je Obama platio, ali se zna da je nedeljna renta za slične kuće na ostrvu između 35 i 50 hiljada dolara.

Doduše, mada je agencija Rojters objavila da je Obama lično platio 25.000 dolara, više od 100 čitalaca „Vinejarda" je od 24. jula, kad je tekst objavljen, podsetilo na sajtu da su SAD u krizi i vrlo kritički je komentarisano „razbacivanje novca poreskih obveznika".

Potraga za mestom gde bi predsednik SAD letovao počela je još u proleće. Ostrvo Martin vinograd, na kome se još u 19. veku odmarao i predsednik Julisiz Grant, postalo je svetski poznato po „incidentu Čapakvidik" u julu 1969, kad je u kolima nedavno preminulog senatora Teda Kenedija poginula učiteljica Meri Džo Kopečni, a on pobegao s mesta nesreće. Računa se da zimi ostrvo ima oko 15.000 žitelja, a da preko leta taj broj dostigne čak 100.000.

Klintonovi

Obama, inače, nije prvi predsednik koji boravi na farmi. Raniji domaćini, Entoni i Ana Fišer su u leto 1998. ugostili Bila Klintona i Hilari, koji su na ostrvo dolazili skoro svakog avgusta, odsedajući kod bogatih prijatelja, izuzev 1996, kad je u kampanji za novi mandat ocenjeno da treba da odu na manje elitno mesto. Posle reizbora, međutim, Klintonovi su se vratili u Vinograd.

Inače, u poslednjih pedesetak godina, američki predsednici iz Republikanske partije uglavnom su letovali na rančevima u imidžu kauboja, dok su demokrate bile naklonjenije fensi mestima gde se okupljaju bogataši i intelektualci.

Buš mlađi i stariji

Obamin prethodnik Džordž Buš, republikanac, koji drži rekord po dužini godišnjih odmora, proveo je za osam godina mandata čak 487 slobodnih dana u mornaričko-inženjerijskoj bazi Kemp Dejvid i 490 dana na svom ranču „Prerijska kapela" kod Kraforda u Teksasu.

Izolovani Kemp Dejvid u gustoj šumi u Merilendu, najpre poznat kao Šangri La, a kasnije nazvan po unuku Dvajta Ajzenhauera, u stvari je sklonište vrhunske bezbednosti za šefa države. S druge strane, Bušov ranč kod gradića Kraford (750 stanovnika) prostire se na 650 hektara prekrasne prirode i obuhvata pašnjake, šume, potoke, reku, kanjone, jezero, pa i jedan vodoskok. Kad su Buša 2006. pitali koji mu je bio najsrećniji momenat u mandatu, on je odgovorio – onaj kad sam u mom jezeru upecao grgeča od 3,5 kila!

Buš je „Prerijsku kapelu" kupio kao guverner Teksasa 1999. za 1,3 miliona dolara, kad je od prodaje suvlasničkog dela u bezbol timu „Teksaški rendžeri" zaradio 14 miliona. Tad su sa ranča uklonjeni obori za tovljenike, a sazidana je kuća za goste, dovezena je montažna kuća s pet spavaćih soba i tri kupatila, podignuti su helikopterski hangar, garaže i bazen za kupanje. Takođe, izgrađena je i nova stambena prizemna kuća od 380 kvadrata sa limenim krovom, pumpom koja crpi vodu sa 100 metara dubine, ukopanom cisternom od 150 kubika za kišnicu i sa solarnim kolektorima za energiju. Uz nju, nikla je i zgrada za obezbeđenje i stručnjake za telekomunikacije.

Oko predsedničkog ranča bila je stalna zona zabrane letenja od šest kilometara u prečniku, dok su u vreme Bušovog boravka u „Kapeli" restrikcije proširivane na 19, pa čak i na 65 kilometara. Posle isteka mandata Džordž i Lora Buš kupili su kuću u naselju Preston holou kod Dalasa u Teksasu.

Džordž Buš stariji odmarao se na porodičnom imanju Kenebankport, na obali Atlantskog okeana u državi Mejn, gde je proveo detinjstvo.

Regan, Karter, Ford

Ronald Regan, takođe republikanac, leti uživao u prizemnoj kući od 140 kvadrata i jahao konje oko jezera na svom imanju od 280 hektara, zvanom Rančo del Sielo (nebeski ranč) kod Santa Barbare u Kaliforniji. Regan je kupio ranč 1974. kao guverner Kalifornije za 530.000 dolara, a kasnije, u vreme njegove bolesti, supruga Nensi ga je prodala konzervativnoj fondaciji Mladi Amerikanci.

Demokrata Džimi Karter, čija je vladavina (1977–1981) bila opterećena „krizom talaca" u Iranu i ekonomskim problemima, iskoristio je samo 78 slobodnih dana; uglavnom u svojoj kući u Džordžiji. Za Džeralda Forda (1974–1977) pamti se da je voleo da odseda kod prijatelja na „aktivnoj rekreaciji" – igrao je golf u Kaliforniji i u svojoj kući u Mičigenu, a skijao u Koloradu.

Nikson, Džonson, Kenedi

Republikanac Ričard Nikson leti držao „zapadnu" Belu kuću" u gradu San Klemente u Kaliforniji, a na Floridi se odmarao u Ki Biskejnu kod Majamija. Lindon Džonson je bio demokrata, ali takođe i Teksašanin; odmarao se na svom LBJ ranču, gde je rođen i gde je kasnije osnovan Nacionalno-istorijski park prirode. Predsednik Džon Kenedi (1961–1963), uzdanica bogate i moćne američke porodice, provodio je godišnje odmore na okupljalištima elite – u Palm Biču na Floridi ili u Njuportu na Rod Ajlendu, ali prvenstveno na porodičnom imanju u Hajanis Portu na obali Masačusetsa. Navodno je odatle zbog devojaka svakodnevno veslao i prelazio na Martin vinograd.

Proslavio ih Spilberg

Sadašnji vlasnici farme „Plava čaplja", na kojoj se odmara porodica Obama, Vilijam i Moli van Devender kupili su imanje za 20,35 miliona dolara, što je, kako se tvrdi, visoka cena za nekretnine na Vinogradima. Tu je reditelj Stiven Spilberg 1974. snimio čuveni film „Ajkula", pa sad meštani svaku godišnjicu od snimanja filma slave sedam dana kao Ralje festival.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.