Republikanci nezadovoljni, Obama zbog ilegalaca zaobišao kongres

Izvor: Večernje novosti, 22.Nov.2014, 09:50   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Republikanci nezadovoljni, Obama zbog ilegalaca zaobišao kongres

USELjENICI koji u SAD rade bez dozvole, ali sa željom da status legalizuju, na pragu su ostvarenja „američkog sna“. Ali, put do ispunjenja tog sna, otvorio je i prvi front posle izbora za Kongres, između većinskih republikanaca u oba doma na Kapitol hilu i demokratskog stanara Bele kuće. Predsednik SAD Barak Obama, pokazujući da ga gubitak partijske većine u Kongresu nije „okrnjio“, rešio je da sprovede obećanje o >> Pročitaj celu vest na sajtu Večernje novosti << legalizaciji statusa za bar deo od 11 miliona ilegalnih imigranata u Americi. Svestan, ipak, da bi u toj nakani mogao da naleti na republikansku „minu“, ako krene u proceduru u Kongresu, odlučio se da iskoristi pravo na ukaz. Konzervativci su ljutito regovali. Obama je rešio da roditeljima koji rade u Americi bez dozvole, a deca im legalno žive u SAD, pruži dozvolu za rad na tri godine. Pravo da se prijave imali bi roditelji koji ilegalno borave u Americi pet godina. Procenjuje se u Americi ima oko četiri miliona imigranata koji ispunjavaju te uslove. Predsednik Obama je, kako kaže, želeo da ti „ilegalci“ izađu iz senke i rade u skladu sa američkom zakonom. Iako je reč o najvećoj imigracionoj reformi u poslednje četiri decenije, on ističe da se u ovom slučaju ne radi o amnestiji:GRASIJAS, PREZIDENTE! DOK se Obama obraćao naciji iz Bele kuće, imigranti su ispred nosili američke zastave i transparente sa natpisom na španskom jeziku: „Grasias, prezidente Obama!“ U SAD, inače, živi najviše ilegalnih imigranata iz Meksika, čak 59 procenata, zatim iz Salvadora, Gvatemale, Hondurasa, sa Filipina. Najradije se naseljavaju u Kaliforniji, Teksasu, Floridi, Njujorku, Ilinoisu. - Ukoliko ste kriminalac, bićete deportovani. Ako planirate da uđete u SAD ilegalno, rastu vam šanse da budete uhvaćeni i vraćeni - objašnjavao je Obama, ističući da se njegovim planom imigrantima ne nudi ni državljanstvo, niti iste beneficije kakve imaju Amerikanci. Konzervativci negoduju. Republikanski senator Džon Mekejn tvrdi da Obama ne samo da „ilegalno grabi vlast“, već i ne rešava „ključne uzroke nefunkcionisanja imigracionog sistema“. Dokle se došlo u podelama govori i činjenica da čak tri vodeće američke TV mreže, ABC, NBC i CBS, nisu prenosile direktno Obamin govor o imigraciji. To su učinile CNN, PBS i Foks njuz, kao i dve TV mreže na španskom jeziku. Obama podseća da je njegov postupak u skladu sa načinom na koji su i prethodni predsednici koristili ukaze, koji se, inače, ne mogu upotrebiti za krupne političke inicijative. Obama, istina, spada u predsednike SAD koji su to pravo koristili manje od prethodnika. On je to učinio 193 puta za šest godina vladavine, u poređenju sa, recimo, Frenklinom Ruzveltom sa čak 3.522 ukaza tokom dva mandata u Beloj kući.
Pogledaj vesti o: Barak Obama

Nastavak na Večernje novosti...






Povezane vesti

Lakše do radne dozvole u SAD

Izvor: Vesti-online.com, 22.Nov.2014

Milioni imigranata koji ilegalno žive u SAD moći će da podnesu zahtev za dobijanje radne dozvole u skladu sa obimnom reformom koju je predstavio predsednik SAD Barak Obama...Imigrantima bi u SAD-u moglo da bude lakše posle najavljene reforme imigracionog sistema.. ..Ovo pravo stekli su imigranti...

Nastavak na Vesti-online.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Večernje novosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Večernje novosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.