Raste broj žrtava tornada

Izvor: Glas javnosti, 01.Maj.2011, 07:16   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Raste broj žrtava tornada

U naletu tornada koji su zahvatili Sjedinjene države poginulo 337 ljudi. U nekoliko saveznih država proglašeno vanredno stanje. Američki predsednik Barak Obama obećao da će njegova administracija učiniti sve da pomogne stanovništvu.

Američke vlasti saopštile su da je broj osoba koje su izgubile život u naletima tornada od srede u nekoliko saveznih država na jugu zemlje dostigao 337, prenosi RTS.

Najveći broj žrtava, 246, potvrđen je u Alabami, a vanredno >> Pročitaj celu vest na sajtu Glas javnosti << stanje je na snazi u nekoliko država, javio je AP.

Stotine, a možda i hiljade ljudi povređene su u olujama, a čak milion kuća i kompanija ostalo je bez električne energije.

Samo u gradiću Tuskalusa, u centralnom delu Alabame, poginulo je najmanje 45 ljudi, pojedini delovi grada su sravnjeni sa zemljom, a nestalo je 446 osoba.

Zbog velikog broja krađa u razorenim delovima grada, u Tuskalusi je uveden policijski čas, a u pomoć su pozvani i pripadnici Nacionalne garde, koji su raspoređeni i u drugim državama da bi pomogli u akcijama spasavanja i raščišćavanja.

Nacionalna meteorološka služba rangirala je u kategoriju najrazornijih najmanje jedan tornado, udara jačine 330 kilometara na sat, koji je odneo najmanje 13 života u Smitvilu, u državi Misisipi.

Američki predsednik Barak Obama juče je obećao da će njegova administracija učiniti sve da pomogne oblastima zahvaćenim katastrofalnim nevremenom.

Federalna služba za vanredne situacije reagovala je na potrebe svih pogođenih oblasti i poslala svoje službenike u Alabamu, Misisipi, Kentaki, Džordžiju i Tenesi, saopštilo je direktor ove službe Kreg Fugejt.

Najsmrtonosnije oluje u SAD do sada su zabeležene 18. marta 1925. godine, kada je život izgubilo 747 osoba u Misuriju, Ilinoisu i Indijani.

Nastavak na Glas javnosti...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Glas javnosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Glas javnosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.