Izvor: B92, 01.Apr.2009, 20:38   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Prvi susret Medvedeva i Obame

London -- Dan uoči samita G20 američki predsednik Barak Obama sastao se sa britanskim premijerom Braunom, predsednicima Rusije i Kine, Medvedevim i Đintaoom

Barak Obama i Dmitrij Medvedev prvi put su se danas sastali, a razgovor je umesto predviđenih 50 minuta trajao gotovo sat i po. U zajedničkom saopštenju posle sastanka navodi se da su dvojica >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << lidera razmatrali mere za ublažavanje posledica svetske ekonomske krize i da je Obama obećao Medvedevu pomoć pri stupanju Rusije u Svetsku trgovinsku organizaciju.

Prva evropska poseta Baraka Obame, počela je razgovorom sa britanskim premijerom Gordonom Braunom. Stari saveznici najavljuju da će njihovo partnerstvo biti još jače da bi se našao izlaz iz recesije.

"Obama i ja smo se složili da je veliki značaj sutrašnjeg samita, jer se svet ujedinio da bi se borio protiv najveće krize u poslednjih 8 decenija. Naša prva dužnost jeste da pomognemo onima koji najviše trpe, građanima koji brinu za hipoteke, radna mesta i porodice", rekao je britanski premijer Gordon Braun.

Američki predsedni Barak Obama izjavio je da je prošlo vreme velike neodgovornosti i da se svet ne može vratiti rizicima koji su doveli do krize.

"Pred nama je izbor. Možemo da oblikujemo budućnost, ili da dozvolimo da je budući događaji oblikuju umesto nas. Ako želimo uspeh, ne možemo da se vraćamo starim raspravama i podelama", rekao je Obama.

"Sve zemlje učesnice samita imaju interese jedna u drugoj. Nećemo rešiti probleme za nekoliko dana, ali možemo da postignemo veliki napredak", izjavio je on.

Obama i Hu protiv protekcionizma

Obama i njegov kineski kolega Hu Đintao dogovorili su se da dve zemlje tesno sarađuju u borbi za oporavak sveta od teške ekonomske krize.

Obama kod britanske kraljice

Britanska kraljica Elizabeta II primila je američkog predsednika Baraka Obamu i njegovu suprugu Mišel u privatnu posetu u Bakingemskoj palati.

Kraljica Elizabeta i predsednik Obama razgovarali su nezvanično oko 20 minuta. Obama je kraljici poklonio veoma moderan poklon, iPod sa video snimcima poslednje kraljičine posete Sjedinjenim Državama.

Uoči prijema kod kraljice, američki predsednik je izjavio da gaji veliko poštovanje prema vrednostima koje oličava Elizabeta II.

Posle susreta dvojice državnika - uoči sutrašnjeg samita Grupe 20 u Londonu - iz Bele kuće je saopšteno je da su se Obama i Hu dogovorili da "ojačaju veze na svim nivoima" - od ekonomije do borbe protiv terorizma.

Dvojica predsednika su obećala da će njihove zemlje, "kao dve velike ekonomije, raditi zajedno, ali i sa ostalim zemljama, kako bi pomogle svetskoj privredi da povrati jak rast i ojačali međunarodni finansijski sistem kako se kriza ovakvih razmera više nikada ne bi ponovila".

U saopštenju je navedeno da je Hu "izrazio odlučnost da ojača i unapredi makroekonomsku kontrolu i poveća domaću tražnju, pre svega potrošačku, kako bi osigurao održiv rast".

"Kina i SAD su se dogovorile da rade zajedno na odlučnoj podršci globalnoj trgovini i tokovima investicija, na dobrobit svih. Oni su se takođe obavezali da će se suprostaviti protekcionizmu i osigurati zdrave i stabilne američko-kineske trgovinske odnose", navedeno je u saopštenju.

"Predsednici su se složili da postoji neophodnost promena u strukturi upravljanja međunarodnim finansijskim institucijama", navedeno je u saopštenju, bez zalaženja u detalje.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.