Protesti odložili glasanje

Izvor: RTS, 20.Jan.2012, 19:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Protesti odložili glasanje

Odloženo probno glasanje o spornim zakonima o borbi protiv piraterije u Senatu. Barak Obama najavio veto u slučaju eventualnog usvajanja zakona.

Lider većine u američkom Senatu Hari Rid odlučio je da odloži probno glasanje o spornom predlogu zakona o borbi protiv internet piraterije, pošto je više internet kompanija i pretraživača protestovalo strahujući od cenzure.

Zbog spornih zakona internet >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << enciklopedija Vikipedija na engleskom jeziku bila je "zamračena" na jedan dan, a na na pretraživaču Guglu peticije protiv zakona potpisalo je sedam miliona ljudi.

"U svetlu novih događaja odlučio sam da odložim glasanje koje je bilo zakazano za utorak", rekao je Rid. Nekolicina senatora i kongresmena koji su podržavali predlog zakona o stopiranju onlajn piraterije (SOPA) i zakona o zaštiti intelektualne svojine (PIPA), sada su protiv njih.

Rid veruje da će biti postignut kompromis oko zaštite intelektualne svojine i održanje otvorenosti i inovativnosti na interentu.

Na meti predloga SOPA i PIPA, koje podržavaju muzička i filmska industrija u SAD, nisu samo sajtovi koji nude ilegalne kopije filmova i pesama, već i sajtovi i pretraživači koji imaju linkove ka veb stranama sa takvom sadržinom.

Sajtovima s piratizovanim materijalom bio bi blokiran pristup s teritorije SAD, a vlasnicima autorskih prava i američkoj vladi dala bi se ovlašćenja da od suda traže ukidanje sajtova koji su povezani s piraterijom.

SOPA nalaže internet pretraživačima da u rezultatima pretraga ne objavljuju inostrane sajtove sa piratskim materijalom.

Čak i da oba zakona prođu kongresnu proceduru, verovatno ih čeka veto američkog predsednika Baraka Obame.

Naime, Bela kuća je još ranije izdala saopštenje u kojem se ističe da, iako podržava borbu protiv piraterije, neće podržati zakone "koji umanjuju slobodu izražavanja, ugrožavaju sajber bezbednost ili podrivaju dinamični, inovativni globalni internet".

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.