Poseta rođaku opčinila Irce

Izvor: Politika, 24.Maj.2011, 23:03   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Poseta rođaku opčinila Irce

Obamina poseta bila je najveličanstvenija od svih poseta američkih predsednika

Specijalno za „Politiku”

Dablin – „Moje ime je Barak Obama. Potičem od monegolskih Obama!” Ovako je glasio početak obraćanja 44. američkog predsednika okupljenim građanima Irske na dupke punom Koledž grinu, u samom centru Dablina, a ovacije koje je dobio posle toga biće sasvim sigurno upisane >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << u istoriju ove male zemlje.

U svoju prvu posetu Republici Irskoj, Obama je, u pratnji prve dame Mišel, stigao nezvanično. Kao rođak Henrija Hilija iz Monegola, kako je sam priznao.

Do pre nekoliko meseci za mestašce Monegol čak ni mnogi Irci ne bi znali da vam kažu gde se nalazi. Onda su novinari širom sveta pohrlili u ovaj gradić kako bi upoznali rođaka najmoćnijeg čoveka na svetu.

„Henrija Osmog“, kako je gospodina Hilija pred više od sto hiljada ljudi u Dablinu nazvao Obama nakon što su zaključili da su osmo rođačko koleno.

Sreli su se u rano poslepodne u glavnoj monegolskoj ulici.

Satima pre istorijskog rođačkog zagrljaja čitavo stanovništvo Monegola, njih tačno 298, stajalo je na vetru koji je dostizao brzinu i više od 100 km na sat i pljusku kakav se ne pamti čak ni u Irskoj. Čekali su trenutak koji nikada neće zaboraviti dok su živi – da im u goste dođe predsednik Amerike.

Pre toga svi su morali da napuste glavnu ulicu i da ponovo uđu kroz specijalno napravljen ulaz kako bi se poslednji put proverila bezbednost. Snajperisti na krovovima okolnih kuća, te dva prstena „zone bez ljudi” oko grada, što je bilo uspostavljeno još 72 sata pre Obaminog dolaska, bili su slika Monegola koja će obići svet iz pera stotinka novinara. Sa autoputa M-7 koji spaja Dablin sa Limerikom nije bilo moguće izaći da bi se došlo do grada, što je dodatno odavalo sliku gradića-tvrđave.

Iako je već nebrojeno puta rečeno, nije na odmet još jednom pomenuti Falmota Kernija, dalekog rođaka po majci – askurđela, koji je krajem 19. veka bio jedan među mnogim Ircima koji su u Americi našli spas od krompirove zlatice koja je stanovništvo Irske svela na 30 odsto dotadašnje populacije. Obućarev rođak će nekih 150 godina kasnije postati 44. predsednik SAD, a Monegol će barem na jedan dan biti svetska prestonica.

Dan posle „obamomanije” irska javnost je jednoglasna u oceni da je ovo bila najveličanstvenija od svih poseta američkih predsednika. Razlog tome jeste upravo u činjenici da je Obama barem na trenutak pokušao da se pokaže „čovekom” iako je bio u odelu predsednika najmoćnije svetske supersile. Novinari su posle posete komentarisali da se Obama sigurno dosad nikada nije toliko puta poljubio niti izgrlio koliko je to učinio u toj zabiti u centralnoj Irskoj. Čak je popio punu pintu (0,568 litara) „ginisa”, u lokalnom „Hejz pabu”. Samo zbog uvaženog gosta, Ginisova pivnica je poslala tehničkog izaslanika koji je odao tajnu vlasnicima paba kako zapravo treba da izgleda to pivo s kojim će Obama nazdraviti svoj prvi dolazak u otadžbinu.

Kasnije, svoju neformalnost iskazao je i u Dablinu gde se posle govora spustio među onih sto hiljada srećnika koji su više od deset sati ranije stali ispred policijskih kordona kako bi zauzeli VIP pozicije.

Kada je Obama uzeo mobilni telefon iz ruku jedne devojčice i proćaskao sa njenom majkom, čini se da je otopio srca i najtvrđih Iraca, ako takvih uopšte i ima kada je on u pitanju.

Obraćajući se irskoj naciji, Obama nije koristio šablonski govor, nije imao papir ispred sebe, i čini se kao da je pričao nešto što mu je na srcu. Veličajući irsku naciju, dobijao je višeminutne ovacije.

Nema sumnje da je poseta Obame izbacila Irsku iz težišta i da će se još dugo prepričavati sve što je pratilo njegov boravak u ovoj, kako se sam izrazio, „maloj zemlji sa veliki dostignućima”.

Reporter „Politike“ koji se našao na licu mesta u Dablinu svedoči o velikom broju turista koji su samo zbog Obame došli u irsku prestonicu. Ako je prema procenama na skupu bilo sto hiljada ljudi, oko skupa ih je bilo barem tri puta više. Svuda su se prodavali suveniri sa likom Obame i simbolima Irske. Sve prodavnice i firme su juče radile do tri po podne, a prema podacima nacionalne televizije RTE direktan prenos Obaminog govora na Koledž grinu bio je ubedljivo najgledaniji program u istoriji irske televizije.

Aleksandar Stošić

objavljeno: 25.05.2011

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.