Poljska pozdravlja novi raketni plan SAD

Izvor: Blic, Beta, 22.Okt.2009, 09:45   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Poljska pozdravlja novi raketni plan SAD

Džo Bajden, američki potpredsednik, poručio je na početku turneje po Poljskoj, Češkoj i Rumuniji, da SAD nisu ostavile istočnoevropske saveznike i objasnio novi plan raketne odbrane koji je nedavno predložio Barak Obama, predsednik SAD, umesto starog plana raketnog štita. Donald Tusk, poljski premijer, rekao je tokom susreta sa Bajdenom da je njegova zemlja spremna da se priključi tom novom sistemu.

„Poljska smatra da je takozvani koncept SM-3, restruktuirani >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << antiraketni sistem, veoma interesantan i potreban", rekao je Tusk novinarima na zajedničkoj pres konferenciji sa Bajdenom. „Spremni smo da učestvujemo u njemu onoliko koliko je to potrebno." Bajden je rekao da pozdravlja potvrdu poljskog premijera da je „Poljska spremna da smesti buduće elemente predložene raketne odbrane" i dodao: „Poljska je jedan od naših najbližih saveznika i ključni partner u borbi sa globalnim izazovima."

Varšava i Prag zameraju Vašingtonu zbog njegove neočekivane odluke da napusti raniji plan, nakon što su izašli u susret SAD i navukli bes Moskve, koja je zapretila da će zbog toga usmeriti svoje nuklearne bojeve glave na njihovu teritoriju.

„Cenimo to što nam je Poljska izašla u susret i pristala da se na njenoj teritoriji razmesti raniji raketni odbrambeni plan, i isto tako cenimo to što se sada poljska vlada slaže sa nama da postoji i bolji način, sa novom tehnologijom i novim informacijama, za odbranu od sve većih pretnji od napada balističkim raketama", izjavio je Bajden. „Nova faza u pristupu raketnoj odbrani osmišljena je tako da odgovori na sve veće pretnje, usmerene ne samo prema SAD, već prevashodno prema Evropi", dodao je američki potpredsednik.

Po prvobitnom planu, Vašington se već obavezao da će raditi na poboljšanju odbrambene moći Poljske tako što bi se razmestile „patriot" rakete zemlja-vazduh. Posle razgovora sa poljskim zvaničnicima u Varšavi, viši američki pregovarač izjavio je da će rakete „patriot" biti razmeštene iduće godine.

Uoči razgovora Bajden je poručio poljskim zvaničnicima da SAD nisu pravile nikakve dogovore sa Rusijom iza leđa i na štetu saveznika u srednjoj Evropi. „Naše aktivnosti da poboljšamo odnose sa Rusijom neće ići na teret srednje Evrope. Parola je jasna: ništa o vama bez vas", parafrazirao je Bajden staru parolu koja se u susednoj Češkoj koristi kada se govori o Minhenskom sporazumu iz 1938. kada su velike sile dale blagoslov Hitlerovoj Nemačkoj da rasparča Čehoslovačku. Ponovo je oživela kao izraz razočaranja kada je Vašington saopštio da odustaje od štita.

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Poljska podržava Obamin anti-raketni štit

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 21.Okt.2009, 16:00

Poljska je spremna da učestvuje odbrambenom štitu, koji se utvđuje na osnovu novog plana američkog predsednika Baraka Obame, izjavio je premijer Poljske Donald Tusk nakon sastanka sa američkim potpredsednikom Džozefom Bajdenom. „Poljska smatra da je novi anti raketni štit veoma zanimljiv,...

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...

Poljsko "da" novom američkom štitu

Izvor: Večernje novosti, 21.Okt.2009

Poljski premijer Donald Tusk prihvatio je danas u razgovoru sa američkim potpredsednikom Džozefom Bajdenom predog SAD da se u Poljskoj razmeste rakete SM3 u okviru novog projekta protivraketne odbrane

Nastavak na Večernje novosti...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.