Pogledajte: U Dalasu otvoren predsednički centar u Bušovu čast

Izvor: Blic, 25.Apr.2013, 22:54   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pogledajte: U Dalasu otvoren predsednički centar u Bušovu čast

Svi bivši i aktuelni predsednik Sjedinjenih Američkih Država Barak Obama, uz mnoštvo nekadašnjih i sadašnjih svetskih lidera, okupili su se danas u Dalasu na otvaranju predsedničke biblioteke i muzeja posvećenih bivšem predsedniku SAD Džordžu Bušu.

Svečano otvaranje predsedničkog centra u Dalasu

Svečano otvaranje predsedničkog centra u Dalasu

>> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << Barak Obama i Džordž Buš

(L-D) Barak Obama, Barbara Buš, Džordž Buš stariji i Džordž Buš mlađi

Toni Bler, Kondoliza Rajs, Dik Čejni i Džena Buš Hejger

(L-D) Kondoliza Rajs, Dik Čejni, Džena Buš Hejger sa mužem Henrijem i sestrom Barbarom

Džena Buš Hejger i Barbara Buš

Džordž Buš stariji, Džordž Buš mlađi i žena Laura smeju se dok Bil Klinton govori

(L-D) Bil i Hilari Klinton i Džimi i Rozalin Karter

Mišel i Barak Obama i Barbara Buš

Džordž Buš i Barak Obama

Silvio Berluskoni na ceremoniji

Protest u Dalasu protiv otvaranja centra

Protest u Dalasu protiv otvaranja centra

U muzeju, koji treba da predstavi Buša kao predsednika koji je od 2000. osam godina vodio Ameriku, centralno mesto zauzimaju detalji vezani za teroristički napad na SAD od 11. septembra 2001. godine.

Posetiocima će biti izloženi delovi Kula bliznakinja, nekadašnjeg Svetskog trgovinskog centra u Njujorku, srušenih u tom napadu, a na ekranima će se prikazivati snimci napada tog dana. Na jednom zidu su ispisana imena svih skoro 3.000 žrtava tih napada.

Takođe, u muzeju će biti i video bimovi sa scenama iz ratova u Iraku i Avganistanu, koje je kao odgovor na terorizam i navodno posedovanje oružja za masovno uništenje, pokrenula tadašnja Bušova administracija.

Ipak, posetioci će moći da pogledaju i video snimak izjave nekadašnje državne sekretarke Kondolize Rajs koja objašnjava razloge za napad na Irak, ali priznaje i da oružje za masovno uništenje nije pronađeno u Iraku.

Pored 11. septembra, i njegovih posledica, koji je obeležio Bušovu osmogodišnju vlast, u muzeju će biti prikazani i drugi značajni momenti iz njegovog predsedničkog mandata, kao što su uragan Katrina koji je 2005. godine pogodio Nju Orleans i početak svetske finansijske krize 2008. godine.

Mediji podsećaju da je Buš od odlaska sa funkcije pre pet godina bio prilično neprimetan u političkom životu, trudeći se da ne komentariše poteze svog naslednika Baraka Obame, ali i da se ne meša u odluke svoje Republikanske partije.

On se posle duže vremena, oglasio ove nedelje intervjuom za Foks televiziju, rekavši da se nada da će njegov brat Džeb Buš, bivši guverner Floride, biti kandidat republikanaca na predsedničkim izborima za tri godine.

U SAD se već spekuliše, da bi u tom slučaju moglo da dođe do novo okršaja Buš i Klinton dinastije, pošto se kao moguća kandidatkinja demokrata pominje Hilari Klinton.

Na otvaranju biblioteke i muzeja u Dalasu, bili su između ostalih i bivši italijanski i britanski premijeri Silvio Berluskoni i Toni Bler.

Biblioteka sadrži više od 70 miliona strana pisanih dokumenata, 200 miliona mejlova, četiri miliona digitalnih fotografija i drugu dokumentaciju vezanu za period Bušovog mandata.

Najčitanije SADA:

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.