Podrška sa zadrškom

Izvor: Politika, 20.Nov.2012, 13:33   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Podrška sa zadrškom

Od našeg stalnog dopisnika

Vašington – Predsednik Barak Obama je na pravom mestu sa stanovišta dugoročnih američkih interesa – u Aziji – ali u pogrešno vreme. Umesto protokolarnih i političkih susreta u Tajlandu, Kambodži i Mjanmaru, mnogi i u Americi misle da mu je ovih dana pre mesto u „ratnoj sobi” Bele kuće, da bi direktno upravljano najnovijom erupcijom „majke svih kriza”, izraelsko-palestinskog sukoba.

Ali, iako je najnovija >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << runda raketne razmene između izraelske armije i palestinskog Hamasa (koji je na američkoj listi terorističkih organizacija) počela pre njegove azijske turneje (tri zemlje za četiri dana), opcija odlaganja nije razmatrana. Azija kao prvo inostrano odredište posle reizbora nije slučajno odabrana, njen smisao je diplomatska poruka da je taj deo sveta stožer američke politike i američkih interesa, ali i okretanje budućnosti posle više od decenije preokupiranosti Irakom i Avganistanom.

Međutim, Azija, gde danas odlazi 25 odsto američkog izvoza i odakle dolazi 35 odsto uvoza (i gde će se sledećih godina ostvarivati 50 odsto rasta svetske ekonomije), ne može da bude razdvojena od Bliskog istoka, jer glavnina njenih energenata potiče iz tog zapaljivog regiona.

U prvoj izjavi datoj u nedelju, Obama je podržao izraelsko pravo da se brani: „Nema te zemlje na planeti koja bi tolerisala raketni pljusak koji stiže izvan njenih granica”, rekao je. Ali tu podršku je pratila i zadrška: on je protiv ulaska izraelskih trupa na teritoriju Gaze, ne samo zbog toga što bi to izazvalo mnogo žrtava na obe strane.„Ako bi došlo do dalje eskalacije situacije u Gazi, izgledi za povratak na bilo kakav kolosek koji bi vodio ka rešenju na principu dve države bili bi odloženi za daleku budućnost.”

Obama je doduše propustio da napomene da je mirovni proces već dugo u komi, za šta je u njegovom okruženju okrivljivana i nepopustljivost glavnog bliskoistočnog saveznika i strane u sporu, Izraela. Iako na inostranoj turneji, on je međutim pokušao da iskoristi svoj autoritet kod lidera Egipta i Turske, ne bi li oni ubedili vođe Hamasa da odustanu od svoje raketne ofanzive koja je bila okidač za izraelsko po snazi asimetrično uzvraćanje.

Funkcioneri iz Bele kuće su medijima saopštili da Izrael nije tražio pomoć, ali je istaknuto da su SAD pomogle izgradnju njegove protivraketne odbrane, takozvane gvozdene kupole, sistema za presretanje dolazećih raketa.

M. Mišić

objavljeno: 20.11.2012.
Pogledaj vesti o: Barak Obama

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.