Izvor: Politika, 03.Jun.2015, 22:03   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pobeda „izdajnika”

Prazna je priča da samo Srbi nisu načisto ko su im heroji a ko izdajnici, dok velike države, koje su svoje interese artikulisale i oko njih se ujedinile, tobož nemaju svog „Vuka Brankovića”, izdajnika u ime viših interesa. Barak Obama nikad nije amnestirao Edvarda Snoudena, uzbunjivača koji je, iz ideala zbog kojih je Amerika nekada predstavljala „svetionik slobode”, razobličio zloupotrebe američkih obaveštajnih službi >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << u špijunaži „običnih” građana. Ali, prvi čovek Bele kuće juče jeste potpisao zakon kojim su američkim bezbednosnim službama ruke barem delimično sapete umesto da im, kao dosad, samo sve više biva dozvoljeno vršljanje po evidenciji privatnih prepiski i razgovora svakog Amerikanca koji se služi telefonom i kompjuterom.

Makar do kraja života ostao prinuđen da se skriva u Rusiji ili nekoj zemlji koja se slobodom govora hvali manje nego njegova domovina, za Snoudena je Obamin potpis velika moralna pobeda. Ko god ga i dalje bude nazivao izdajnikom protivrečiće ovom priznanju američkih vlasti da je vreme da obuzdaju svemoć obaveštajaca.

Od sveobuhvatnog nadzora, uostalom, Amerika nije postala nimalo bezbednija. Kako su potvrdile dve analize u Vašingtonu, svi podaci koje je Agencija za nacionalnu bezbednost prikupila o privatnim razgovorima američkih građana nisu suštinski doprineli sprečavanju terorističkih napada na domaćem tlu.

Većina Amerikanaca, sudeći po anketama, odavno je shvatila da se mešanja države u njihovu privatnost moraju plašiti više nego novog jedanaestog septembra. I to je moralna pobeda za Snoudenovo tobožnje „izdajstvo”.

U njegovom slučaju je za Ameriku najporaznije to što on nije radikal koji je zemlju hteo da menja iz korena. Godinama poslušni šraf sistema koji se sve više izvrtao u svoju suprotnost, Snouden je želeo samo da Ameriku vrati njenim idealima klasične liberalne demokratije, države koja građane štiti u prvom redu od sebe same. Shvatio je da bezbednosne agencije ne odvraćaju Amerikance od upotrebe kineskih internet servera jedino zato što se time izlažu nadzoru autoritarne i suparničke sile, nego i zato što im je onda teže da sami motre na njih.

U trenutku kada američka paradigma demokratije sve više biva pod sumnjom u ostatku sveta, Snouden je svojoj domovini ostao verniji od svih koji su je branili ograničavajući u njoj slobodu. Njegova pobeda je u nekom smislu i pobeda Amerike. Samo su za sada veoma male šanse da to uvidi cela Amerika, i da nastavi da poništava zakone koji joj omogućuju da se ponaša kao kakav diktatorski režim koji se plaši sopstvenih građana u uverenju da se ne sme osloniti ni na čiju dobrovoljnu lojalnost.

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.