Olakšanje na Kapitol hilu

Izvor: RTS, 02.Avg.2011, 20:47   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Olakšanje na Kapitol hilu

Barak Obama potpisao plan kojim se podiže granica zaduživanja Sjedinjenih Američkih Država i izbegava tehničko bankrotstvo zemlje. Plan prethodno podržali Predstavnički dom i Senat američkog Kongresa.

Predsednik SAD Barak Obama potpisao je, u Beloj kući, plan za podizanje granice zaduživanja Sjedinjenih Američkih Država, čime je taj dokument >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << postao zakon.

Senat američkog Kongresa prethodno je usvojio taj hitan plan, kako bi se sprečio prvi bankrot u istoriji SAD. Današnjim glasanjem Senata odluka je postala konačna. Plan je podržalo 74 senatora, dok je 26 bilo protiv.

Predstavnički dom Kongresa je predlog usvojio sinoć. Za njega je glasalo je 269 zakonodavaca, dok je protiv bilo njih 161. Najviše glasova "za" stiglo je iz redova republikanske stranke - 174.

"Ako pogledate sadržaj sporazuma videćete da je reč o najboljem mogućem dogovoru u poslednjih 20 godina. Ovde sam da prikupim podršku za ustavni amandman koji će staviti budžetske lisice na ruke Kongresa", rekao je Džon Bejner, predsedavajući Predstavničkog doma Kongresa.

Za razliku od republikanaca, u redovima demokrata vladalo je drugačije raspoloženje, jer je samo njih 95 od ukupno 188 glasalo u korist predloženog zakona. Nezadovoljni su jer se umesto povećanja poreza, dogovor svodi na smanjenje troškova.

"Jedna od glavnih zamerki je ta što nijedan cent neće doći od najbogatijih američkih porodica. Bog ih blagoslovio za njihov uspeh i znam da su spremni da učine više, ali oni nijednim centom neće pomoći da se smanji deficit, dok smo mi spremni da smanjimo davanja za našu najsiromašniju decu" rekla je Nensi Pelosi iz Demokratske stranke.

Granica zaduživanja biće podignuta za 2,4 hiljade milijardi dolara. Isti iznos mora da se uštedi u narednih deset godina.

"Očekujemo dalji pad američke ekonomije. Treba da prođe još vremena da bismo videli njen oporavak. Još je neizvesnosti pred nama i u Evropi i u Kini, zbog visoke stope inflacije", rekao je ekonomista Masaki Kano.

Putin: Paraziti globalne ekonomije

Ruski premijer optužuje Sjedinjene Američke Države da su paraziti globalne ekonomije. Upozorava da bi američki bakrot pogodio ceo svet, jer su Rusija i Kina vlasnici velikog broja američkih akcija i obveznica.

"Amerika živi na kredit i to je jako loše za jednu od vodećih ekonomija sveta. Oni žive preko mogućnosti i prebacuju deo svojih problema na svetsku ekonomiju", rekao je Putin.

Početkom sledeće godine očekuje se dodatno povećanje granice zaduživanja, ali do tog vremena dvostranački komitet treba da razmotri načine za dodatno smanjenje potrošnje i duga.

Stručnjaci ocenjuju da odlaganje dubokih rezova kupuje vreme američkoj ekonomiji, koja zbog skromnog ekonomskog rasta od 1,3 odsto, stagnacije domaće potrošnje i nezaposlenosti od preko devet odsto nije spremna za šok terapiju.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.