Obamine poruke Kini i S. Koreji

Izvor: VOA, 08.Sep.2016, 20:30   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Obamine poruke Kini i S. Koreji

Predsednik Barak Obama se, poslednjeg dana svoje posete Laosu, gde je učestvovao na samitu ASEAN-a, osvrnuo i na neka od gorućih pitanja u azijsko-pacifičkom regionu. On je priznao da se „teško“ mogu  zaustaviti provokativne akcije Severne Koreje. Uprkos oštrim ekonomskim međunarodnim sankcijama, koje su zavedene Severnoj Koreji, Pjongjang je proteklih meseci nastavio da vrši raketne probe, uključujući poslednju probu raketa srednjeg dometa, izvedenu prošle nedelje uoči samita Grupe 20 u Kini.   Predsednik Obama je rekao da će Sjedinjene Države nastaviti da kažnjavaju Pjongjang zbog takvih akcija sve dok se ta međunarodno izolovana vlada ne bude ozbiljno vratila pregovorima o njenom programu proizvodnje nuklearnog oružja: „Nije reč o tome da tražimo probleme niti o želji da izbegnemo diplomatsko angažovanje, već diplomatija sama po sebi iziskuje od Pjongjanga da ispuni svoje međunarodne obaveze. Pjongjang ne samo što ih ne ispunjava, već ne pruža nikakav znak da namerava da to učini ni u budućnosti, bez obzira na moguće ponuđene podsticaje.“ Obama je to izjavio u Vientijanu, prestonici Laosa, na kraju svoje poslednje posete Jugoističnoj Aziji u svojstvu predsednika SAD. On je u Vijentijanu prisustvovao sastanku desetočlane Asocijacije država jugoistočne Azije, (ASEAN-a) tokom kojeg je potvrđen značaj nedavne odluke međunarodnog suda kojom se odbacuju kineske teritorijalne pretenzije u Južnokineskom moru.  Američki predsednik je posebno podvukao: „Obavezujuća arbitražna odluka doneta u julu, prekretnica je u smislu razjašnjavanja pomorskih prava u regionu. Znam da je usledila pojačana napetost, ali ujedno se radujem daljoj konstruktivnoj diskusiji o zajedničkim naporima za smanjenje tenzija.“ Predsednik Obama je okretanje SAD ka Aziji postavio kao jedan od glavnih strateških prioriteta svoje administracije, čiji mandat ističe u januaru sledeće godine.

Nastavak na VOA...






Povezane vesti

OBAMA UPOZORAVA PJONGJANG: Provokativne akcije će ostaviti ozbiljne posledice

Izvor: Kurir, 09.Sep.2016, 08:53

...Obama je to rekao pošto je Pjongjang potvrdio da je izvršila petu nuklearnu probu, za koju se navodi da je dosad najsnažnija..Pres-sekretar Bele kuće Džoš Ernest je rekao da je savetnica za nacionalnu bezbednost obavestila Obamu o seizmološkoj aktivnosti u blizini mesta za nuklearna testiranja...

Nastavak na Kurir...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta VOA. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta VOA. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.