Obamin presedan: Komentarisaću Trampa kad odem, ako treba

Izvor: Press, 21.Nov.2016, 10:54   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Obamin presedan: Komentarisaću Trampa kad odem, ako treba

Predsednik SAD Barak Obama izjavio je da bi, kada napusti Belu kuću, mogao da se pobuni ukoliko oseti da Tramp ugrožava ključne američke vrednosti, piše BBC.
Foto:B92.net
Bivši presednici SAD uobičajno ne komentarišu delovanje i postupke svojih naslednika.
Govoreći na konferenciji za medije APEC samita u Peruu Obama je >> Pročitaj celu vest na sajtu Press << rekao da planira da pomogne Trampu, ali da će kao građanin morati da progovori o određenim stvarima.
"Kao građanin Amerike koji jako brine za svoju zemlju, ukoliko budem smatrao da je neophodno ili da treba da branim neke ideale, oglašavaću se", rekao je Obama novinarima u Limi. 

On je dodao da to ne znači da Trampu neće ostaviti "prostor za upravljanje", kao što je njemu ostavio njegov prethodnik Džordž Buš. 

"Moja namera je da u sledeća dva meseca radim svoj posao. Nakon toga, planiram da odvedem Mišel na odmor, odmorim, provedem vreme sa kćerkama i malo pišem, razmišljam", rekao je on. 

Osim toga, Obama je rekao da bi haos u Siriji mogao da potraje duže vreme i da su ruska i iranska podrška vazdušnoj kampanji presednika te zemlje Bašara al Asada pomogli slamanju sirijskih lidera pod pobunjenicima. 

"Nisam optimističan povodom kratkoročnih izgleda u Sirji. Kad su Rusija i Iran odlučili da podrže Asada, njegovu brutalnu vazdušnu kampanju i pacifikaciju Alepa, bez obzira na civilne žrtve, ubijenu ili ranjenu decu, uništene škole i bolnice, jako je teško videti način na koji bi, čak i dobro trenirana i posvećena opozicija, mogla dugo da se održi", rekao je Obama na konferenciji za novinare u Limi. 

Kako prenosi Rojters, on je naveo da je predsedniku Rusije Vladimiru Putinu rekao da je jako zabrinut za krvoproliće u Siriji i da je prekid vatre neophodan. 

"U ovoj fazi, neophodno je da sve partije promene način razmišljanja, kako bi situacija tamo bila okončana. Nema sumnje da će i dalje biti ekstremističkih snaga u i oko Sirije, jer će tamo haos potrajati duže vreme", dodao je on. 

Takođe, Obama je izjavio da je Putinu rekao da želi da postigne dogovor, kojim će biti rešena kriza u Ukrajini, pre nego što napusti Belu kuću u januaru 2017. godine. 

"Tražio sam od njega da svojim pregovaračima naloži da rade sa nama, sa Francuskom, Nemačkom, sa Ukrajinom, da vidi ako to možemo da rešimo pre kraja mog mandata", rekao je Obama. 

Govoreći o situaciji u Siriji, on je rekao da je predsednik te zemlje Bašar al Asad odlučio da je vredno toga da vidi svoju državu uništenu i svoje stanovništvo raseljeno kako bi ostao na vlasti. 

Obama je istakao da nije optimističan o kratkoročnim izgledima za rešavanje situacije u toj zemlji, prenosi Rojters. 

Obama je ocenio da je umerenoj opoziciji bilo teško da odstupi kada su Rusija i Iran odlučili da vazdušnom kampanjom podrže Al Asada.

Nastavak na Press...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Press. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Press. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.