Obamin plan za kontrolu banaka

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 21.Jan.2010, 21:30   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Obamin plan za kontrolu banaka

VAŠINGTON - Predsednik SAD Barak Obama predložio je danas da se veličina američkih banaka ograniči, da bi se sprečile finansijske krize u budućnosti.

"Nikada više novac američkih poreskih obveznika neće biti talac banaka koje su suviše velike da bi se moglo dopustiti da propadnu", rekao je Obama.

On je nedavno objavio da banke moraju da sakupe 117 milijardi dolara da bi nadoknadile novac poreskih obveznika >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << koji im je omogućio da prežive krizu.

Vrednost akcija američkih firmi, a naročito banaka poput "Džej Pi Morgan Čejsa" i "Banke Amerike", drastično su pale posle Obamine objave novih pravila.

Među njegovim predlozima su uvođenje limita na novčani rizik u koji banke mogu da se upuste i zabrana manjim bankama da koriste sopstveni novac u rizičnim finansijskim transakcijama.

Ovo bi onemogućilo komercijalnim bankama da investiraju u takozvane hedž fondove, privatne akcijske fondove i trgovinu nekretninama.

Ukoliko plan bude usvojen, to bi moglo da znači da će neke od najvećih američkih banaka, poput "Goldman Saksa", morati da se razbiju na manje finansijske institucije.

"Iako je finansijski sistem danas mnogo jači nego pre godinu dana, on i dalje funkcioniše po istim pravilima koja su skoro dovela do njegovog kolapsa", rekao je Obama.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.