Obame u 2009. zaradili 5,5 miliona dolara

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 16.Apr.2010, 12:21   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Obame u 2009. zaradili 5,5 miliona dolara

VAŠINGTON - Američki predsednik Barak Obama i njegova supruga Mišel su 2009, uprkos ekonomskoj krizi, zaradili 5,5 miliona dolara, što je dva puta više nego godinu dana ranije.

U izveštaju Bele kuće ističe se da je ovo povećanje rezultat odlične prodaje Obaminih knjiga. Aktuelni američki predsednik uspeo je da svoju političku karijeru daleko bolje unovči od svojih prethodnika. Posle prve godine prvog predsedničkog >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << mandata, Džordž Buš je zaradio 894.800, a na kraju poslednje 936.111 dolara.

Posle isteka svog predsedničkog mandata, Bil Kliton je inkasirao "samo" 417.467 dolara, piše londonski Telegraf.

Obamina imovinska karta koja je objavljena juče, na dan kada svi Amerikanci popunjavaju svoje poreske prijave, pokazuje da je američki predsednički par u 2009. zaradio 5,5 miliona dolara i platio blizu 1,8 miliona dolara poreza. Ranije, Obama i njegova supruga zaradili su nešto manje od 2,5 miliona dolara.

U izveštaju Bele kuće se navodi da je povećanje zarade rezultat dobre prodaje Obaminih knjiga. "Snovi mog oca" i "Smelost nade" su se dobro prodavali i 2008, ali je prodaja naglo porasla posle Obamine pobede na predseničkim izborima.

Obama, na čijoj poreskoj prijavi u rubrici "glavni biznis ili zanimanje" piše "pisac", i njegova supruga poklonili su prošle godine 329.000 dolara raznim dobrotvornim organizacijama.

Američki predsednik se odrekao novčanog dela Nobelove nagrade za mir u iznosu od 1,4 miliona dolara u dobrotvorne svrhe.

Obamina zvanična plata iznosi 400.000 dolara godišnje.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.