Obama završio posetu Češkoj

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 05.Apr.2009, 20:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Obama završio posetu Češkoj

PRAG - Američki predsednik Barak Obama završio je večeras 24-očasovnu posetu Pragu i otputovao u Tursku, dok se njegova supruga Mišel Obama, pošto je obišla stari jevrejski geto u Pragu, još posle podne vratila u otadžbinu.

Obama je uvrstio posetu prestonici Češke u svoju prvu prekookeansku turneju zato što ta zemlja trenutno predsedava Evropskom unijom, a glavni povod za posetu bio je neformalni samit >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << EU-SAD.

Novi stanar Bele kuće predstavio je po podne u Pragu šefovima država i vlada evropske dvadesetsedmorke svoju viziju kako bi trebalo da izgleda saradnja Evrope i Amerike nakon trzavica u vreme predsednika Džordža Buša.

Spajanje i razdvajanje

"To što nas spaja važnije je od onog što nas razdvaja", rekao je Obama nakon samita i dodao da je cela poseta Evropi od samita G20 u Londonu, preko samita NATO u Strazburu i Kelu, pa do razgovora u Pragu na njega ostavila veoma povoljan utisak.

Kao glavni domet samita domaćin, češki premijer u ostavci Mirek Topolanek označio je zajedničku deklaraciju EU i SAD koja osuđuje jutrošnje severnokorejsko testiranje rakete dugog dometa.

Šef Evropske komisije Žoze Manuel Barozo kao ključno istakao je što su SAD na samitu preuzele obavezu da stanu na čelo borbe protiv klimatskih promena i globalnog otopljavanja.

Na samitu su glavne teme bile globalna kriza, energetska bezbednost i globalna potreba borbe protiv klimatskih promena, a Obama je uzgred pomenuo i zapadni Balkan i pozvao Evropu da nikako ne zaboravi na region i nedovršeni posao tranzicije u njemu i evrointegraciju.

Zvezda političke scene

Pre toga Obama je iskoristio jedino javno istupanje tokom ove evropske turneje, jutros na trgu ispred praškog zamka Hradčani gde ga je frenetičnim aplauzima dočekalo i svako malo prekidalo oko 30.000 Pražana i turista, da ponudi Evropljanima viziju sveta bez nuklearnog oružja i nekoliko konkretnih poteza koje želi da preduzme da svet tim putem bar krene.

Obama je sa Hradčanskog trga pružio i ruku pomirenja Iranu i ponudio - odustanite od vojnog nuklearnog programa, koristite uz međunarodne inspekcije nuklearnu energiju u mirne svrhe a mi ćemo odustati od razmeštanja antiraketnog štita u Poljskoj i Češkoj.

Dok se u Poljskoj ocenjuje da ta ponuda američkog predsednika realizaciju štita udaljava, u Češkoj zvaničnici, protivnici i pristalice radara ne mogu da se slože da li je time Obama kazao da od štita ne odustaje, kako tvrdi premijer Topolanek, ili da je na fin način stavio do znanja da je projekt stavljen na led, kako veruju protivnici radara.

Pred odlazak, Barak Obama se privatno sreo i sa bivšim češkim predsednikom Vaclavom Havelom.

"Izbavite klimu"

Mere obezbeđenja u Pragu tokom Obamine posete bile su tako nezapamćeno stroge da, iako su se demonstranti protiv radara trudili da prođu zabranjenim trasama, američki predsednik nije uspeo da vidi nijednog od nekoliko stotina protivnika antiameričkog štita.

Jedini protestni transparent vidljiv sa mesta na kojima je boravio i trasa kojima se kretao Obama, bila je poruka organizacije Grinpis na mostu ispred Kongresnog centra gde je održan samit "Izbavite klimu".

Ekološki aktivisti, kao uostalom i protivnici radara, došli su u stvari da novog američkog predsednika podrže, a ne da kritikuju.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.