Obama za vakcinaciju, Karleuša protiv

Izvor: Politika, 04.Feb.2015, 09:22   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Obama za vakcinaciju, Karleuša protiv

U SAD 84 slučaja malih boginja, u Srbiji 105, a antivakcinacioni lobi sve aktivniji

Broj potvrđenih slučajeva obolelih od malih boginja u Srbiji do juče je 105, a u 14 američkih država – 84. Međutim, dok se u jeku epidemije ovim povodom u SAD oglasio predsednik Barak Obama i pozvao roditelje da vakcinišu svoju decu, kod nas se ovom problemu poklanja ili nedovoljna pažnja ili se, još gore, više veruje >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << nadrilekarima i laicima. Nadrilekarka koja „ordinira” na „Fejsbuku” Slađana Velkov i odvraća roditelje od vakcinacije ili pevačica Jelena Karleuša koja preko „Tvitera” poručuje – stop MMR vakcini – glasnije su od medicinskih zvaničnika.

Sa druge strane, u Americi se zaoštrava odnos prema neodgovornim roditeljima. Otac šestogodišnjeg deteta, lečenog od leukemije pre četiri godine, sada zahteva od vlasti da nevakcinisanu decu drže dalje od škole, jer iako poštuje izbor roditelja da biraju šta je dobro za njihovo dete, ne želi da se razboli njegovo dete koje spada u osetljivu grupu kojoj male boginje ugrožavaju život. U školi ovog dečaka nevakcinisano je samo 7 odsto školaraca, ali ima škola u SAD gde MMR vakcinu nije primilo više od polovine upisanih. Razlog za odbijanje roditelja da vakcinišu decu jeste strah od postojanja veze između primljene vakcine i pojave autizma.

U jučerašnjem intervjuu predsednik Obama je rekao da razume da su pojedine porodice zabrinute zbog vakcinacije, ali je istakao da je nauka u vezi sa ovom oblašću neosporna. Ovakva reakcija morala je da usledi verovatno i zbog toga što su u „Njujork tajmsu”, ali i drugim uglednim medijima počela da se postavlja pitanje da li nevakcinisanu decu treba pustiti u školu.

U Feniksu su oblasne vlasti zabranile dolazak dece u školu, koja nisu vakcinisa i koja bi mogla da budu na udaru virusa. Takođe, svi koji nisu vakcinisani su zamoljeni da ostanu kod kuće tokom 21 dana i ne dolaze u školu ili na posao. Mogu li se slične zabrane sprovesti u Srbiji?

– Naravno da ne mogu, jer su naši zakoni o ovom pitanju u koliziji: dok je u Zakonu o zaštiti stanovništva od zaraznih kazni vakcinacija obavezna, a za roditelje predviđena kazna ako to odbiju, po zakonu o pravima pacijenta, od roditelja se traži saglasnost za svaku intervenciju, pa i za vakcinaciju. To mora da se uskladi – kaže za „Politiku” epidemiolog dr Zoran Radovanović.

Prošle godine sanitarni inspektori su napisali 124 prijave roditeljima koji nisu vakcinisali svoju decu.

– Nevakcinisanih je mnogo više. Da stvar bude gora, skoro svi su dobili opomenu od sudije za prekršaja, a ne i novčanu kaznu od 20.000 do 50.000 dinara. Istina je da cilj nećemo postići kažnjavanjem, već ubeđivanjem, ali na internetu su mnogo glasniji od nas lekara oni koji roditelje ubeđuju da odbiju vakcinaciju, iako je urađeno stotine ispitivanja u kojima je ukupno ispitano 14,7 miliona dece i nije dokazana veza između autizma i MMR vakcine – tvrdi dr Radovanović.

Naš sagovornik podseća da su male boginje jedna od najzaraznijih bolesti, daleko gora od gripa; jedan bolesnik zarazi 15 osoba.

– Treba pozvati na odgovornost one koji sluđuju narod. Međutim, Slađani Velkov ne možemo ništa, jer nije član Lekarske komore. Ona na „Fejsbuku” ima 20.000 lajkova – više utiče na javno mnjenje u Srbiji nego „Batut” i sve druge medicinske institucije – ističe dr Radovanović.

Po jučerašnjim podacima epidemiologa dr Milene Kanazir iz Instituta za javno zdravlje „dr Milan Jovanović Batut”, do sada imamo 105 obolelih.

– Imamo povećano obolevanje i prijavljene epidemije u Beogradu (43) i na području Južnobačkog okruga (41). Najviše obolelih je među odraslima koji nisu vakcinisani ili nisu preležali male boginje. Vakcinacija je uvedena od 1971. godine. Iz godine u godinu registrujemo pad obuhvata MMR vakcinom u drugoj i sedmoj godini života. Uočavamo veliki broj opština u kojima nije dovoljno dece vakcinisano, kao ni u Beogradu – objasnila je doktorka Kanazir.

Naša sagovornica objašnjava i da ni u jednom zakonu ne stoji da dete koje nije primilo vakcinu ne možete da upišete u školu.

– Iako u Pravilniku o imunizaciji stoji da se obavezno pre upisa deteta u školu proverava vakcinalni status deteta, da treba da se dopuni, nakon toga nigde, ni u jednom zakonskom aktu ne stoji da to dete ne možete da upišete u predškolsku ili školsku ustanovu. Insistiramo da se što više dece vakciniše, jer jedino tako jačamo takozvani imunološki bedem, kolektivni imunitet i sprečavamo da se bolest širi – kaže doktorka Kanazir.

Dr Zoran Radovanović objašnjava da je izvestan broj slučajeva posledica dolaženja u kontakt sa studentima iz Republike Srpske koji studiraju u Srbiji, a koji su nevankcinisani jer, dok je na tom području besneo rat, nije bilo vakcine.

----------------------------------------------------------------------

JK: Ima dokaza, sigurno, nego su zataškani

(Foto D. Đilas)

Pevačica Jelena Karleuša jedna je od estradnih ličnosti koja je sebi dala za pravo da procenjuje dobrobit MMR vakcine i da roditelje odvraća od vakcinacije. Na njenom tviter-nalogu stoji „Stop MMR vakcini”, a na pokušaj drugih da joj objasne kako nije dokazana veza između pojave autizma i ove vakcine, Karleuša je odgovorila „ima dokaza, sigurno, nego su zataškani. Farmako lobi. Stop farmaceutskoj mafiji”, kao i objašnjenje njene „stručnosti” – ne moraš da budeš obrazovan, samo da imaš životnu školu i staž, pamet i zdrav razum da razumeš šta se događa.

Olivera Popović

objavljeno: 04.02.2015.

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.