Obama traži pomoć Kine

Izvor: Politika, 02.Apr.2010, 19:26   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Obama traži pomoć Kine

Prema izveštajima agencija

Vašington, Peking – Američki predsednik Barak Obama krenuo je u otvorenu ofanzivu u cilju dobijanja međunarodne podrške uvođenju novih, žestokih sankcija Iranu. Sukob, na liniji Vašington–Teheran podstaknut sumnjama Amerikanaca da iranski naučnici ubrzano rade na stvaranju nuklearnog oružja ušao je u fazu u kojoj SAD sa svoja dva saveznika iz Saveta >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << bezbednosti UN – Velikom Britanijom i Francuskom – teško da mogu da naprave sledeći odlučni korak koji bi naterao Iran da se odrekne zacrtanih planova.

Američka administracija je svesna da bez prave podrške Rusije i Kine u tom smislu malo šta može da postigne. O tome svedoči i direktan telefonski razgovor koji je Obama juče vodio sa kineskim predsednikom Hu Đintaom. Kako prenosi britanski Bi-Bi-Si, tokom razgovora koji je trajao pun sat vremena, šef američke države je insistirao na „važnosti zajedničkog pristupa” iranskom nepoštovanju preuzetih obaveza. Poziv u Peking usledio je neposredno nakon što je vodeći iranski nuklearni pregovarač Saed Džalili otputovao u Kinu na razgovore sa tamošnjim zvaničnicima.

Obama je kod svog sagovornika naišao na razumevanje, ali isto tako i na zamerke zbog američke politike prema Tajvanu i Tibetu koje Kina smatra delovima svoje neotuđive teritorije. Podsetimo, Vašington i dalje ne odustaje od vojne pomoći režimu u Tajpeju, dok je tibetanski vođa pre neku nedelju u američkoj prestonici primljen sa najvećim počastima, što je izazvali pravu lavinu protesta iz najmnogoljudnije zemlje.

„Predsednik Hu Đintao je naglasio da se pitanja Tajvana i Tibeta direktno tiču kineskog suvereniteta i teritorijalnog integriteta, i u samoj su suštini kineskih interesa. Pravilno tretiranje ovih pitanja je ključno u obezbeđenju zdravog i stabilnog razvoja kinesko-američkih odnosa”, stoji u zvaničnom saopštenju kineskog ministarstva inostranih poslova, izdatom nakon razgovora dvojice predsednika.

Analitičari, međutim, pronalaze i tračke nade za Obaminu inicijativu i procenjuju da bi Peking ipak mogao da „prilagodi“ svoj odnos prema Iranu i ispoštuje želje Vašingtona. Za sada je reč tek o sitnim signalima, delimičnoj promeni tona u američko-kineskim kontaktima... ničemu konkretnom, kako se navodi, ali sasvim dovoljnom za popravljanje raspoloženja.

Povodom iranskog nuklearnog programa oglasio se i bivši američki ambasador u Ujedinjenim nacijama Džon Bolton, koji smatra da je Obama „naivan“ ukoliko veruje da će jačanjem sankcija Teheranu naterati Iran da odustane od namera da stvori nuklearni arsenal. „Pitanje je možemo li (u Savetu bezbednosti) da proguramo rezoluciju o sankcijama koja bi zaustavila Iran od daljeg rada na obezbeđivanju atomskog naoružanja, i odgovor je nesumnjivo – ne“, izjavio je Bolton za „Vašington tajms”

„Bojim se da administracija, u suštini, veruje da je moguće sklopiti dogovor sa Iranom. To je fantazija”, smatra Bolton koji važi za jednog od najoštrijih Obaminih kritičara još od trenutka kada je aktuelni američki predsednik stupio na sadašnju dužnost.

S. Samardžija

[objavljeno: 02/03/2010]
Pogledaj vesti o: Barak Obama

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.