Izvor: Politika, 20.Mar.2013, 23:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Obama traži mir za Svetu zemlju

Američki predsednik u Izraelu potvrdio „večno savezništvo” sa jevrejskom državom i pozvao na mir sa Palestincima

Tel Aviv – Američki predsednik Barak Obama doputovao je danas u prvu posetu Izraelu izražavajući nepokolebljivu posvećenost bezbednosti jevrejske države, u kojoj je zabrinutost zbog iranskog nuklearnog programa poremetila bilateralne donose, javlja Rojters.

Obama je rekao da su SAD „ponosne što su najsnažniji saveznik Izraela” >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << i pozvao na mir između Izraela i arapskih suseda, posebno Palestinaca. „Mir mora da dođe na Svetu zemlju. Nikada nećemo izgubiti iz vida mir između Izraela i njegovih suseda”, kazao je Obama kome je ovo prva poseta Izraelu u svojstvu predsednika SAD.

Izraelski predsednik Šimon Peres je na dočeku na aerodromu u Tel Avivu pozdravio ovu „nepokolebljivu podršku” američkog predsednika, dok je premijer Benjamin Netanijahu – s kojim je američki predsednik imao teške trenutke – Obami zahvalio što „brani pravo Izraela na postojanje”.

„Vidim posetu kao priliku da se ponovo potvrde nesalomive veze između naših naroda, da se ponovo potvrdi američka nepokolebljiva posvećenost bezbednosti Izraela i da se direktno razgovara sa narodom Izraela i sa vašim susedima”, rekao je Obama na početku trodnevne posete koja će ga još odvesti u Jordan. „Ubeđen sam kada kažem da je naše savezništvo večno, zauvek”, rekao je Obama dodajući hebrejsku reč za zauvek – „lanecah” – kako bi pojačao svoju poruku.

Obama je suočen sa snažnim sumnjama Izraelaca da je spreman da spreči nuklearno naoružavanje Irana i zabrinutošću da bi građanski rat u susednoj Siriji mogao da se preseli preko granice.

Netanijahu je u svojoj dobrodošlici naveo pravo Izraela na samoodbranu, za koju je rekao da ima podršku Obame. „Hvala mu što nedvosmisleno potvrđuje suvereno pravo Izraela da se brani protiv bilo kakve pretnje”, rekao je desničarski premijer pre nego što je zajedno sa Obamom razgledao antiraketnu bateriju „gvozdena kupola”, sistem koji SAD delom finansiraju.

Obama je izrazio svoje nade u mir, mada nije direktno pomenuo Palestince. „Stojimo zajedno zato što mir mora da dođe u Svetu zemlju. Iako smo svesni teškoća, nikada nećemo iz vida izgubiti viziju Izraela u miru sa svojim susedima.”

Mirovni pregovori između Izraela i Palestinaca pod pokroviteljstvom SAD prekinuti su 2010. zbog neslaganja oko ilegalnih naselja koje Izrael gradi na okupiranim teritorijama.

Neposredno po sletanju u Tel Aviv Obama je sa delegacijom helikopterima prebačen do Jerusalima, gde su počeli zvanični razgovori sa Netanijahuom.

Obama će danas nakratko otputovati na Zapadnu obalu na razgovore sa palestinskim predsednikom Mahmudom Abasom, a u petak leti za Jordan.

objavljeno: 20/03/2013
Pogledaj vesti o: Barak Obama

Nastavak na Politika...






Povezane vesti

Obama: Izrael s Paletincima mora naći rješnje za trajni mir

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 21.Mar.2013, 18:28

Predsjednik SAD Barack Obama poručio je danas Izraelu da je potrebno postići kompromis sa Palestincima da bi se osigurao mir i trajna sigurnost za državu Izrael. Američki predsjednik je u govoru pred izraelskim studentima u Jeruzalemu rekao da se Izrael sada nalazi na raskršću i da treba ...

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.